Hebben criminelen vrij spel op kleine vliegvelden en in kleine havens? Volgens het Landelijk Informatie en Expertise Centrum zijn de elf kleine luchthavens die Nederland telt gevoelig voor smokkel van drugs en mensen.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de personencontroles op die kleine vliegvelden als Teuge, Budel en Hoogeveen. Maar de informatie die de marechaussee krijgt is vaak te beperkt of te laat beschikbaar. De Marechaussee wil nu dat piloten verplicht gegevens van passagiers en bemanningen gaan doorgeven. 

Vorig jaar nog vonden er twee smokkelincidenten plaats op vliegveld Teuge. Er werd gepoogd een groep Albanese volwassenen en kinderen te smokkelen en er werd 60 kilo heroïne onderschept. Luchthavendirecteur van vliegveld Teuge, Meiltje de Groot, doet haar burgerplicht: “Als wij wat verdachts zien dan melden wij dat, aan politie, douane of marechaussee. Ook de opgepakte mensensmokkelaars zijn gepakt dankzij onze info.” 

De Douane speelt ook een rol in de controles. Zij monitoren op basis van automatiseringssystemen het luchtruim van Nederland. Indien uit die gegevens blijkt, dat er een toestel rechtstreeks vanuit een EU-land Nederland binnenkomt, dan wordt op basis van een risicoanalyse besloten of er een douanecontrole moet worden gedaan.