Dag vier van het nieuwe jaar. Waarschijnlijk zijn de eerste goede voornemens alweer gesneuveld: per ongeluk toch dat koekje gegeten, stiekem één sigaretje opgestoken, toch een tweede glas wijn, en oh ja... de sportschool. Morgen misschien. Goede voornemens mislukken vaak. Maar hoe kunnen we ze toch volhouden? Volgens schrijver en looptrainer Klaas Boomsma begint het bij het toegeven dat je een verslaving hebt. Zelf worstelde hij jarenlang naast zijn rookverslaving ook met een alcoholverslaving.

"In de 23 jaar dat ik heb gerookt, heb ik zeker twintig keer besloten te stoppen", vertelt Boomsma. Vijftien keer waagde hij een poging, waarvan er vijf serieus waren. Die stoppogingen sneuvelden op allerlei plaatsen, vaak in de kroeg, maar ook op perrons, bij bushaltes of in de supermarkt. "Op de meest uiteenlopende momenten, maar één ding hadden ze gemeen: ik gaf toe aan een gedachte. ‘Fuck it, ik stop straks wel weer'."

Optimist Klaas Boomsma bij Radio EenVandaag

Leugen

Het geheim van volhouden zit hem in het doorprikken van die leugen, volgens Boomsma. Nog een tip: "Wil je ergens mee stoppen of een nieuwe gezonde gewoonte volhouden, bekijk het dan per dag. Per dagdeel of per uur desnoods. Wie zichzelf vertelt dat hij vanaf nu nooit meer mag roken, ziet zichzelf voor een gruwelijke opgave gesteld. Maar een dag? Dat moet lukken!"

Inmiddels is Boomsma van het drinken en roken af. Zijn nieuwe 'verslaving' is hardlopen. Daar schreef hij ook zijn boek over: 'Ren voor je leven'. 

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.