Onze kinderen zijn volgens sportkoepel NOC*NSF wereldkampioen stilzitten en daarom vinden ze het tijd voor actie. Gesteund door sportbonden en bekende sportcoaches heeft NOC*NSF een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd. Met als meest opvallende standpunt: er moet een gymtoets komen. 

De petitie bevat een aantal speerpunten van NOC*NSF: minimaal twee uur gymles door een vakdocent, beter geschoolde trainers bij sportverenigingen en de gymtoets, oftewel het fysieke alfabet. Nederlandse kinderen bewegen namelijk veel te weinig. Bijna de helft van de basisschoolkinderen voldoet niet aan de bewegingsrichtlijn. Het advies voor deze kinderen luidt om minstens een uur per dag te bewegen. 

'Als de bom barst hebben we echt een probleem' 

De zorgen om het gebrek aan beweging bij kinderen worden gedeeld door inspanningsfysioloog Tim Takken. "Kinderen moeten op jonge leeftijd leren om te bewegen. Je leert daardoor motorische vaardigheid en plezier in bewegen. Als je op jonge leeftijd niet beweegt, zul je later ook een zittende volwassene worden. Met alle risico's van dien: overgewicht, verschillende vormen van kanker zijn gerelateerd aan inactiviteit en natuurlijk hart- en vaatziektes. Er ligt hierdoor een enorm bom onder de gezondheidszorg. Over 30 á 40 jaar gaat die bom barsten en dan hebben we echt een probleem."

Op basisschool De Provenier in Rotterdam worden kinderen veelvuldig gestimuleerd om te bewegen. Ze krijgen maar liefst drie keer per week gymles van een gediplomeerd vakdocent. "Je ziet dat veel kinderen in de speeltuin al blessures oplopen. Ze springen ergens van af en weten niet hoe ze moeten landen. Wij hebben daar een hele methodiek voor, daarbij leren ze als kleuters al hoe ze juist op hun voeten te landen", vertelt gymdocent Vincent Kievit. 

'Geen toetsen, kinderen moeten juist plezier krijgen in sport'

Het plan van NOC*NSF richt zich ook voor een deel op scholen. Zo wil de sportkoepel een soort gymtoets instellen waardoor er inzicht komt in het motorisch vermogen van een kind. Op die manier kan een kind de juiste hulp krijgen om goed te kunnen bewegen. De reacties vanuit de politiek zijn nog niet heel positief over dit voorstel. D66-Kamerlid Paul van Meenen: "Verplicht toetsen, daar houd ik niet zo van. Er moet gewoon goed gymonderwijs gegeven worden. De intentie is goed van dit plan. Daar gaan we zeker naar kijken. Maar ik val vooral over die verplichte gymtoets. Scholen moeten zelf weten hoe ze het bewegingsonderwijs inrichten". Ook zijn GroenLinks-collega Lisa Westerveld staat nog niet direct te springen van enthousiasme. "Je moet niet meteen meer gaan toetsen. Het is geen middel om het sporten te stimuleren. Kinderen moeten plezier krijgen in sport. Dan moet je al helemaal niet meer toetsen gaan aanbieden."

Ouders zijn het voorbeeld

Ook volgens inspanningsfysioloog Tim Takken is zo'n toets niet direct het juiste middel. Volgens hem moet de aandacht niet alleen liggen op de scholen, maar ook juist op de ouders. "Er is een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Die moeten de stekker uit die iPad trekken. Wij moeten als ouders van onze kinderen het belang inzien van bewegen. Ga samen met je kinderen bewegen. Ik zie weinig ouders die met hun kinderen sporten. Ik denk dat wij een rolmodel moeten zijn, dus geef de kinderen het goede voorbeeld." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.