Zwanger zijn en roken gaan niet goed samen. Iedereen weet dat en toch zijn er nog veel vrouwen die de sigaret niet kunnen laten liggen, met alle gevolgen van dien. Een landelijke campagne die deze week begint, moet kinderen een betere start geven.

Kelly Cuenen (28) en haar vriend Kevin uit Maastricht willen dolgraag een kindje, maar dat lukt niet. Via Facebook meldde Kelly zich aan voor TopMama, een programma in het Maastricht UMC dat helpt om gezonder te gaan leven. "Ik heb helaas twee miskramen gehad", zegt Kelly. "Het helpt me om wat kilo's kwijt te raken. Ook wil ik proberen om te stoppen met roken."

8 kilo lichter

Kelly en haar vriend krijgen ook een zogeheten supermarktsafari van een gezondheidscoach. Die troont ze langs de verschillende schappen en laat ze zien hoeveel zout er zit in een kant-en-klaarmaaltijd. De coach wil ze meer bewust maken van goede voeding. Alles met het doel om uiteindelijk op een gezonde manier een kind op de wereld te zetten. Bij de controle in het ziekenhuis blijkt Kelly qua afvallen met behulp van TopMama op de goede weg te zijn: ze is al 8 kilo lichter.

Kelly legt uit waarom ze meedoet aan TopMama en hoe het komt dat ze te zwaar is

14 procent te vroeg geboren

TopMama is een van de vele projecten die zijn opgezet in het kader van het overheidsproject Kansrijke Start. Verspreid over het hele land starten allerlei programma's die aankomende moeders moeten helpen bij een gezonde levensstijl, het voorkomen van stress en het krijgen van meer sociale contacten met lotgenoten.

14 procent van de Nederlandse kinderen wordt te vroeg geboren of heeft te kampen met ondergewicht. En dat heeft gevolgen voor later. Wetenschappers zijn het er over eens dat de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal zijn voor de rest van het leven.

Tot 2 jaar legt de basis

Het tellen van die eerste 1000 dagen begint al bij de conceptie. Lector verloskunde Marianne Nieuwenhuijze wil dat aankomende moeders zich veel meer bewust worden van het effect van gezond leven en weinig stress op hun aankomend kroost.

"Als een baby niet goed groeit, geeft dat risico's op complicaties bij de bevalling", zegt Nieuwenhuijze. "En stress heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Die eerste 1000 dagen van bevruchting tot een kind 2 jaar is, vormen de basis voor de rest van je leven."

Lees ook

41 miljoen

Marianne Nieuwenhuijze is een van de aanjagers van Kansrijke Start in Heerlen en omgeving. En ze staat niet alleen in haar roep om aandacht voor een gezonde start van kinderen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid trekt in totaal 41 miljoen euro uit voor het project.

Hugo de Jonge over overheidsproject Kansrijke Start.
bekijk hier de hele reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.