Een verstopte neus, vermoeidheid, zweetaanvallen: het zijn symptomen die horen bij een allergische reactie op seks.

Althans, als we een artikel in de New York Post moeten geloven. Daarin staat dat mannen en vrouwen allergisch kunnen zijn voor seks. Klopt het?

Niet in letterlijke zin, volgens dermatoloog Menno Gaastra. "Mensen vinden seks niet altijd heel gezellig, maar dat is niet een echte allergie." Maar je kunt wel een allergische reactie krijgen als je met iemand vrijt. Een allergie is een reactie van het menselijk immuunsysteem op stoffen van buitenaf. "Je kunt allergisch zijn voor huidschilfers, sperma en andere lichaamssappen."

Jeuk

Zo’n allergische reactie kan uit verschillende klachten bestaan. "Roodheid, zwelling, jeuk; eigenlijk de dingen die we kennen van eczemen." Maar volgens Gaastra kan het inderdaad ook leiden tot griepachtige verschijnselen. "Het kan namelijk ook op de slijmvliezen werken. In de mond, in de keel, in de neus: dat mensen zich een beetje verkouden, een beetje ziekig voelen."

Andere partner

Wie aan een vrijpartij dit soort klachten overhoud, hoeft zich niet per se zorgen te maken dat dit altijd zal gebeuren. Volgens Gaastra ligt het er namelijk echt aan met wie je het bed deelt. "Dit zijn echt partner-specifieke dingen. Het is dus niet zozeer als jij zegt, ik reageer zo op sperma A, dat je dan de rest van je leven tegen geen ander sperma kan." Het kan dus best zo zijn dat je met een andere partner geen enkele klacht hebt.

Dat is goed nieuws voor mensen die in de bedpartner waar ze allergisch voor zijn niet de liefde van hun leven zien. Anders heb je toch wel een beetje een probleem. Dan kun je je volgens Gaastra wel afvragen: "Heeft de natuur andere dingen met mij voor?" De dermatoloog is in zijn werk twee stellen met dit probleem tegen gekomen. "De relatie van het ene stel liep toch al niet optimaal. Die zijn er mee gestopt. Het andere stel lost het op met condooms."

Conclusie

Een allergie voor seks bestaat niet. Wel kun je tijdens seks een allergische reactie krijgen op de huidschilfers en lichaamssappen van je bedpartner. Daarom bestempelen we dit als een feit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.