Alleen een fokverbod voor honden met een agressief karakter kan volgens Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) een einde maken aan ernstige bijtincidenten. "Dit gebeurt gewoon keer op keer."

Aanleiding voor het pleidooi van Moorlag is een incident in Rotterdam afgelopen week, waarbij een vrouw van 44 zwaargewond raakte nadat ze door drie Staffordshire-terriërs werd aangevallen. Met het bijtincident in Rotterdam laait opnieuw de discussie op wat de beste aanpak is als het gaat om zogenaamde risicohonden.

Totaal fok- en houdverbod

Voor William Moorlag is de maat in ieder geval vol. "Toen ik dit hoorde dacht ik 'alweer één', want dit gebeurt gewoon keer op keer. En we weten ook dat er weer een volgende keer gaat zijn. Daarom pleit ik voor een totaal fok- en houdverbod voor dit soort honden."

"De vraag is: wat vind je als samenleving nog aanvaardbaar als het gaat om dit soort risico's?", zegt Moorlag. "Bovendien zijn er meer dan 300 hondenrassen en blijft er in Nederland nog heel veel keuzevrijheid over voor hondenliefhebbers."

Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA): "De allergrootste risico's moet je gaan uitbannen."

Hondenrassen met risico

Sinds 2 jaar beschikt Nederland over een lijst met 22 rassen van zogenaamde hoog-risico honden. Hieronder vallen rassen zoals pitbulls, staffords en rottweilers. Deze honden hebben een beruchte reputatie als het gaat om het bijten en verwonden van mensen en kinderen.

Zo staan ze er om bekend vaak te bijten om vervolgens niet meer los te laten en met de bek te schudden. Dit kan ernstige verwondingen veroorzaken, in sommige gevallen zelfs met de dood tot gevolg. Eerder deze week overleed er nog een meisje van 9 in Detroit nadat ze werd aangevallen door drie pitbulls.

Lees ook

Eigenaren zelf verantwoordelijk

Officieel is er nog geen landelijk systeem waarin het aantal bijtincidenten wordt geregistreerd. Naar schatting worden elk jaar 150.000 mensen gebeten door een hond. In 30.000 gevallen is sprake van ernstig letsel. Elk jaar overlijdt er iemand aan een hondenbeet in ons land.

Minister Schouten heeft recent besloten om binnenkort een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten met honden te gaan invoeren. Het ministerie stelt wel dat hondeneigenaren allereerst zelf verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun hond. Zij moeten alles in het werk stellen om dit soort ernstige bijtincidenten te voorkomen.

'Ophitsen wordt misdrijf'

Het ministerie van Landbouw laat weten dat 'ieder incident is er één teveel is'. Een landelijk registratiesysteem om de incidenten en de achtergronden te registeren moet helpen de risico's in te perken..

Ook wordt gewerkt aan een risicobeoordelingstest waarmee risico op het ontwikkelen van gevaarlijk gedrag kan worden vastgesteld. "Hiermee kan dan mogelijk een fokverbod voor dat individuele dier worden opgelegd. Ook is er een samenwerking met het ministerie van V&J een wetsvoorstel gemaakt waarin onder meer een zelfstandig houdverbod wordt uitgewerkt en het ophitsen van een dier een misdrijf wordt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.