Het zijn vreselijke verhalen, en helaas hoor je ze steeds vaker. Agressieve aanvallen van honden op mensen of andere dieren. Voor advocaat Iaira Boissevain is de maat vol. Zij pleit voor een verbod op zogenaamde 'hoog-risicohonden'.

Het zijn vreselijke verhalen, en helaas hoor je ze steeds vaker. Agressieve aanvallen van honden op mensen of andere dieren. Voor advocaat Iaira Boissevain is de maat vol. Zij pleit voor een verbod op zogenaamde 'hoog-risicohonden'. 

Daarnaast roept ze artsen, ziekenhuizen en dierenartsen op om aanvallen beter te registreren. Door betere registratie zal blijken welke hondenrassen degenen zijn die steeds betrokken zijn bij ernstige incidenten. "Hierdoor moet het helder worden dat alleen een verbod gaat helpen," meent Boissevain.

Zinloos

"Een verbod op hoog-risicohonden is zinloos," zegt Ieneke van Herwijnen, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming, en verbonden aan de Universiteit Wageningen. Het is volgens haar moeilijk te handhaven en niet nodig. "Er zijn veel mensen die graag zo'n hond willen. Als je bepaalde rassen verbiedt, gaan ze toch op zoek naar alternatieven en bepaalde kruisingen."

Met goede trainingen, een laagdrempelig meldpunt bij de gemeente en een verplichte cursus vóór aanschaf van de hond kan je hetzelfde bereiken, zonder dat je dit soort honden hoeft te verbieden.

Verplichte cursus

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft dit voorjaar een brief aan de Kamer gestuurd waarin staat dat er vanaf 1 januari een verplichte cursus moet komen voor hondenbezitters van gevaarlijke honden. De cursus is alleen verplicht als de hond op een door De Raad voor Dierenaangelegenheden opgestelde lijst staat, en geen stamboom heeft.

De inhoud van deze verplichte cursus is moeilijk te controleren, volgens advocaat Boissevain. Iedereen mag zich gedragstherapeut voor honden noemen en dergelijke trainingen geven. Door het gebrek aan controle op deze trainingen twijfelt Boissevain aan het nut van zo'n cursus. 

Ook de Hondenbescherming ziet dit als een probleem. Daarom pleiten zij voor een laagdrempelig meldpunt bij de gemeente. Als daar klachten binnenkomen over bepaalde honden kan de gemeente ingrijpen, zodat een agressieve aanval kan worden voorkomen. Ook zouden mensen pas een hond mogen aanschaffen nadat ze een e-cursus hebben gevolgd, die onder andere door de Hondenbescherming wordt aangeboden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.