In Nederland hebben miljoenen mensen chronische ziektes zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziektes. Aandoeningen die deels worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Met medicijnen wordt geprobeerd de schade te beperken, terwijl aanpassingen zoals gezonder eten en regelmatig bewegen deze ziektes kunnen omkeren of zelfs helemaal kunnen voorkomen.

Maar welke leefstijlinterventies zijn effectief, en welke niet? Dat moet wetenschappelijk onderzoek aantonen. Nu roepen Tweede Kamerleden Corine Ellemeet (GroenLinks) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) minister Bruins op om extra geld beschikbaar te stellen voor fundamenteel onderzoek. Een meerderheid van de Kamer lijkt dit voorstel inmiddels te steunen, blijkt uit een rondgang van EenVandaag. 

‘De artsen bleven maar pilletjes voorschrijven’

De 67-jarige Simon Huisman gooide driekwart jaar geleden het roer rigoureus om. Hij was toen al jaren diabetespatiënt, kon nog maar moeilijk lopen en was veel te zwaar. Simon begon met een leefstijlprogramma waarbij mensen elkaar online steunen en motiveren: "De artsen bleven me maar pilletjes voorschrijven in plaats van het over een andere leefstijl te hebben", aldus Simon. "Ik ben nu mijn eigen dokter. Ik heb veel meer zelf het heft in de handen genomen."

Van alle medicatie af

En Simon Huisman doktert er met succes op los. Voordat hij besloot het over een andere boeg te gooien had Simon stapels medicijnen, moest hij elke dag insuline bijspuiten en kon hij nauwelijks meer lopen. Nu is hij – in overleg met zijn huisarts – van alle medicatie af.
In minder dan een jaar tijd is Simon van 118 naar 92 kilo gegaan. Hij wandelt tegenwoordig elke dag, soms zo’n vijf kilometer, soms bijna het dubbele. 

"Zoals ik nu leef bespaar ik de ziektekostenverzekering een hoop geld. De artsen geven je pil op pil en kijken niet genoeg naar de oorzaken of de wisselwerkingen van medicijnen. De hele sector is erop gericht om geld te verdienen aan het medicaliseren van mensen."

Dieet

Simon eet geen brood meer en geen rijst of pasta, snoept tegenwoordig nauwelijks en drinkt geen alcohol meer. In plaats daarvan eet hij eieren, vlees, en vooral heel veel groente. Het lijkt een beetje op het alom bekende Atkins dieet. Hij benadrukt wel dat wat voor hém goed is niet per se voor iemand anders ook goed werkt: "Kijk naar je eigen omstandigheden, de eventuele ziektes waar je mee te maken hebt en praat met je huisarts, maar vooral: neem zelf het heft in de hand. Je kunt echt meer dan je denkt."

Huidig verdienmodel gebaseerd op patenten voor pillen

Als leefstijlgeneeskunde een plek krijgt in de dagelijkse zorg,  zou dat miljarden euro’s aan besparingen op kunnen leveren. Het klinkt allemaal heel logisch, maar onderzoek komt maar mondjesmaat van de grond,  omdat de farmaceutische industrie er weinig belang bij heeft. Het verdienmodel van de industrie is gebaseerd op patenten voor pillen en behandelingen, voor gezond eten daarentegen kan geen patent worden aangevraagd.

De minister staat welwillend tegenover het initiatief. Details over mogelijke financiële steun voor onderzoek naar gezondheid en leefstijl onthult Bruins morgen bij de begrotingsbespreking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.