Vrienden met je leraar op Facebook, een WhatsApp groep waar ook je juf aan meedoet: de sociale media zijn handig bij het doorgeven van huiswerk en bij het delen van de foto's van de schoolreisjes. Als leraar Facebookvrienden zijn met je leerlingen kan helpen bij het op tijd signaleren van pestgedrag. Maar het kan ook leiden tot flirtgesprekken, het delen van intieme foto's en meer.

Onlangs werd op het ds. Pierson College in Den Bosch de 29-jarige geschiedenisjuf Hilde geschorst vanwege erotische smsjes naar twee minderjarige leerlingen. De juf, die erg populair was onder de leerlingen en brownies bakte voor tijdens de les, is op staande voet ontslagen.

Dat juf Hilde niet de enige docent is in Nederland die via sms privé-contact heeft met haar leerlingen, blijkt uit onderzoek onder 600 middelbare scholieren uit het 1V Jongerenpanel. In EenVandaag aandacht voor de verschoven verhoudingen op middelbare scholen. 

Daarnaast een bezoek aan het Oosterlicht College in Nieuwegein en een interview met ontwikkelingspsycholoog Steven Pont over de do's and dont's. Een protocol is er nog niet, daarom dient VVD vandaag voorstel in om de zedenwet te herschrijven en volwassenen zwaarder te kunnen straffen, zoals in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al gebeurt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.