De Duitse justitie heeft een officieel rechtshulpverzoek ingediend bij het Nederlandse Openbaar Ministerie om EenVandaag-medewerkers Jelle Visser en Jan Ponsen persoonlijk te vervolgen. Ze worden vanmiddag door Nederlandse rechercheurs verhoord en verdacht van artikel 201 van het Duitse strafrecht: “schending van de vertrouwelijkheid van het woord”, een overtreding waar in Duitsland drie jaar gevangenisstraf op staat.

In september 2009 maakten Visser en Ponsen voor EenVandaag een reportage over de bejaarde oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Boere, een oud-SS-er en inmiddels 89 jaar oud, was lid van het beruchte Silbertanne doodseskader. Hij heeft de dood van minstens drie oranje gezinde Nederlanders op z’n geweten, maar is daar nooit voor gestraft. Boere werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland ter dood veroordeeld, maar vluchtte naar Duitsland. Daar woont hij sinds 1954 in volledige vrijheid. Visser en Ponsen zochten -met verborgen camera- Boere vorig jaar op in het bejaardentehuis in Eschweiler.

Journalisten EenVandaag aangeklaagd door SS'er Boere

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.