De Nederlandse journalist Mehmet Ulger is vanochtend opgepakt op het vliegveld van Istanbul. Hij is gearresteerd omdat hij eerder foto's had gemaakt bij een rechtszaak tegen een andere Nederlandse journalist. Ulger maakt regelmatig reportages voor EenVandaag.

Ulger zei vanochtend op Radio 1 dat hij verrast was door de arrestatie, omdat de zaak al in september speelde en hij al vaker het land in en uit is gegaan. Nadat Ulger de foto had gemaakt werd hij ook al kortstondig opgepakt, maar weer vrijgelaten. De zaak liep nog steeds en nu werd hij gearresteerd op het moment dat hij door de douane ging voor het vliegtuig naar Amsterdam. Dit meldt zijn vrouw Astrid van Unen.

Minister Bert Koenders is momenteel in Turkije, onder andere om over de intimidatie van journalisten te praten. NVJ-secretaris Thomas Bruning hoopt dat Koenders invloed uit kan oefenen om Ulger vrij te krijgen. ‘Minister Koenders is nog in Turkije. Misschien maakt dat nog een verschil’, dat zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning tegen Villamedia.

Gisteren werd de Nederlandse journalist Frederike Geerdink al opgepakt en kortstondig verhoord door een anti-terreureenheid. Geerdink werd na het verhoor weer vrijgelaten, maar zei gisteravond dat ze zich nog niet helemaal veilig voelt.

update
clock 07-01-2015 10:53

'Mehmet Ulger vrij'

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Mehmet Ulger is vrijgelaten door de Turkse politie. Koenders heeft de zaak aangekaart en Ulger zou alweer op weg zijn naar de luchthaven.

#Koenders: zaak @mehmetulgur1 opgebracht bij Turkse autoriteiten. Bevestiging dat hij nu vrij is.

— MinBuZa (@minbuza) 7 januari 2015

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.