Elf jaar lang doet hij redactiewerk, verslaggeving en presenteert hij het toenmalige TweeVandaag: Jeroen Snel. In die jaren zit hij dicht op het nieuws. Hij maakt reportages over gewapende conflicten in Bosnië en is de enige Nederlander die de Libische leider Khadaffi interviewt. Na elf jaar bij TweeVandaag te hebben gewerkt, maakt hij de overstap naar het royaltyprogramma Blauw Bloed. In 2014 komt Jeroen uit de kast en wil een voorbeeld zijn voor homoseksuele christenen in Nederland.

Jeroen Snel maakt op dit moment het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed, maar in het begin van zijn televisiecarrière werkte hij bij TweeVandaag. Vanaf 1995 is Jeroen Snel verslaggever en tussen 2000 en 2004 presenteert hij ook vanuit de studio. 

LEES OOK:

Eén grote springplank

De reportages die Snel maakte in zijn jaren bij TweeVandaag gingen over bijvoorbeeld een bijeenkomst van scouts in Dronten, maar hij maakte ook reportages over gewapende conflicten, zoals in Bosnië. "Alles kon toen", herinnert Jeroen zich. "Ik vertelde in 1994 aan mijn chef over een oorlog,  in Bosnië, en dat daar mensen werden neergeschoten. Ik zei: "Moeten we daar niet heen?" Mijn chef zei: "Ja, doe maar!" En dan ging je. En de volgende dag zat je in Sarajevo, met een kogelvrij vest aan in een hotel op een snipers alley, in de frontlinie, tussen de Bosnische Serviërs en de Bosnische moslims. Dat was hartstikke gevaarlijk. Dat daar nog nooit echt iets ernstigs is gebeurd, is echt een wonder." 

Jeroen Snel ontmoet Kadhafi
Jeroen Snel ontmoet Kadhafi

Ook interviewde hij als enige Nederlandse journalist de Libische leider Kadhafi. "Ik verveelde me op de redactie en besloot een fax te sturen naar de Libische ambassade in Brussel en daar werd positief op gereageerd." Niet veel later ontving Kadhafi de TweeVandaag-verslaggever in een bedoeinentent ergens in de woestijn in Libië. "Het was een spannende film, een jongensboek. Maar ik zal heel eerlijk zijn, dit was niet mijn journalistieke hoogtepunt in de zin van: 'oei oei wat was het een kritisch interview. Het is toch wel intimiderend: we werden bij aankomst in een landrover gestopt en de woestijn in gereden, en dan zit je in een tent, totaal afhankelijk van die mensen. Ik was ook echt wel blij toen ik dat land weer uit was. Terug in het hotel belde ik mijn eindredacteur op en zei: 'we got em'. En de volgende dag ging ik met Transavia weer naar huis. Tussen de toeristen, en niemand die wist dat we bij Kadhafi waren geweest." 

Emotie is de overeenkomst

Zijn huidige werkzaamheden bij het EO-programma Blauw Bloed ziet Snel als een logische vervolgstap na elf jaar nieuws en actualiteiten. "Ik vind het erg mooi en eervol werk. TweeVandaag was heel erg op het nieuws, maar wel met emotie. De verhalen die we brengen met Blauw Bloed, daar zit ook veel emotie achter." In Koning Willem-Alexander vindt hij ook een bondgenoot in zijn strijd voor gelijke rechten voor homoseksuelen. "Koning Willem-Alexander is het eerste gekroonde staatshoofd ter wereld dat de LHBT-gemeenschap heeft bezocht. Dat is echt heel bijzonder."

'Ik wil een voorbeeld zijn'

Zelf is Snel ook homoseksueel. "Ik hoop een voorbeeld te zijn voor christenen in Nederland die ook homoseksueel zijn en die daar moeite mee hebben om dat voor zichzelf te aanvaarden. Toen ik naar buiten trad als homoseksueel, hebben een aantal EO-leden hun lidmaatschap opgezegd, maar ik geloof dat we er inmiddels het tienvoudige qua leden voor hebben teruggekregen. De EO is allang geen omroep meer waar homosexualiteit een dingetje is. Het is je eigen keuze binnen de EO."

Luister & lees ook: