Het politiek jaar 2018 moet in januari nog op gang komen. De eerste maand kenmerkt zich door het afscheid van Emile Roemer, een zware beving in Groningen en Carola Schouten in de schijnwerpers. 

Marijnissen vervangt Roemer

Emile Roemer zwaait in januari af als SP-leider. Twee Kamerverkiezingen weet de SP onder zijn bewind niet het beloofde resultaat te behalen. Lilian Marijnissen, zijn opvolger, schiet met zetelwinst in De Peiling veelbelovend uit de startblokken. Aan het eind van 2018 weten we dat het bij die kleine groeispurt bleef: de SP noteert in november twaalf zetels.

Wiebes over Groningen: "Dit kan zo niet langer"

Minister Wiebes is in januari op bezoek in Groningen. Een warm welkom krijgt hij niet: de provincie is net geteisterd door één van de zwaarste aardbevingen tot dan toe. Tijdens dit bezoek kon hij er niet meer omheen: "dit kon zo niet langer", is zijn conclusie na het bezoek. De opmaat naar zijn belangrijkste besluit dit jaar.

Schouten laat tanden zien

De dozen zijn amper uitgepakt op het nieuwe Landbouwministerie of Carola Schouten moet zich volop laten zien. Ze springt op de bres voor Nederlandse pulsvissers die gedupeerd worden door het Europese verbod en treedt ook hard op tegen frauderende boeren. Mensen in het land zijn gecharmeerd en Schouten waant zich tussen de populairste politici van deze maand.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.