Het leven met een voedselallergie kan knap lastig zijn. Een pinda-allergie zou, volgens het AD, verantwoordelijk zijn voor 100 Europese doden per jaar. Klopt dat aantal?

De Britse jongen Oli Weatherall wordt flink belemmerd door de pinda-allergie, zo schrijft het AD. Het bepaalt zijn leven volledig, want hij is altijd op zijn hoede of hij niet per ongeluk toch ergens een spoor van pinda binnenkrijgt. Zo zal hij nooit zomaar met een meisje kussen, want hij kan nooit zeker weten wat zij gegeten heeft.

Zo'n 100 doden per jaar in totaal

Een pinda-allergie is dan ook een ernstige aandoening. In het Martini Allergie Centrum voor Kinderen van het Martini Ziekenhuis in Groningen behandelen ze veel kinderen met diverse soorten allergie. Irene Herpertz is diëtist en coördinator van het het Centrum. "Je kunt een relatief milde reactie hebben: galbulten, roodheid of dikke lippen. Dan valt het mee. Maar het kan ook veel ernstiger zijn. Als de luchtwegen gaan opzwellen, dan kan het dodelijk zijn."

Volgens Erna Botjes, voorzitter van de Stichting Voedselallergie, wordt nergens in Europa bijgehouden hoeveel mensen precies overlijden aan welke allergie. Zij waagt zich wel aan een schatting. "Het aantal overlijdensgevallen door een niet-behandelde voedselallergie, waarbij je geen adrenaline gekregen en niet naar de spoedeisende hulp bent, daarvan zien we in heel Europa zo'n 100 gevallen. Let wel, dat gaat om alle voedselallergieën tezamen, bijvoorbeeld voor ei, melk of noten." Het aantal doden door pinda's is daar maar een klein gedeelte van. "Zo'n 3 procent van de volwassenen heeft een voedselallergie. Slechts 0,2 procent heeft een pinda-allergie. En 0,1 procent heeft zo'n extreme vorm dat je er ook aan sporen zou kunnen overlijden."

Lees ook:

80 procent pinda-allergieën te voorkomen

In het Martini Allergie Centrum voor Kinderen in Groningen zijn ze sinds kort overgegaan op een nieuwe methode die het aantal gevallen flink naar beneden moet brengen. Irene Herpertz: "Vroeger dachten we dat we baby's zo lang mogelijk van allergenen vandaan moesten houden, maar daar zijn we volledig van teruggekomen. We denken nu juist dat je ze al op jonge leeftijd, van 4 tot 8 maanden, moet blootstellen aan bijvoorbeeld pinda of ei. Daarmee voorkom je 80 procent van de pinda-allergieën."

Ze raadt wel aan om bij baby's met sterke eczeem, of uit een familie waarin ernstige voedselallergieën voorkomen, eerst doktersadvies in te winnen, alvorens je ze hapjes voert. Daarnaast heeft ze nog een advies. "Wij proberen ouders en kinderen er altijd van te overtuigen dat je een zo normaal mogelijk leven kunt leiden. Mits je de juiste maatregelen treft, is het echt niet nodig jezelf van alles te ontzeggen. Je kunt wél gewoon reizen of naar een restaurant, óók als je een ernstige voedselallergie hebt."

Getrouwd juist door pinda-allergie

De getallen uit het stuk in het AD kloppen dus niet helemaal. Er vallen inderdaad jaarlijks zo'n 100 doden in Europa door voedselallergieën, maar dat zijn dus lang niet allemaal pinda-allergieën.

Overigens kan een pinda-allergie ook tot iets moois leiden, vertelt Erna Botjes tot slot. "Een lid van ons met een pinda-allergie was ooit aan het flirten met een meisje in het café. Aanvankelijk wilde hij, vanwege zijn allergie, niet met haar kussen. Tot het meisje uitriep: 'Dat kan juist wel, want ik heb ook een pinda-allergie'. En nu zijn ze getrouwd!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.