Mislukkingen, meestal proberen we ze te verstoppen en we posten ze al helemaal niet op sociale media. Maar volgens ervaringsdeskundigen is het goed om niet alleen je successen maar ook je falen te delen. Het zou bevrijdend werken en je kunt er veel van leren, zeggen ze. Door heel Nederland worden zogeheten ‘FuckUp Nights’ georganiseerd: avonden waarop mensen vrijwillig op een podium gaan staan en wildvreemden gaan vertellen wat er mis ging in hun leven.

Volgens Remko van der Drift zijn dat soort avonden hard nodig. Hij heeft zichzelf omgedoopt tot ‘faalkundige’, en het Instituut voor Faalkunde opgericht. Volgens Van der Drift leven we te veel in een prestatiemaatschappij en is onze samenleving daardoor verkrampt. “Omdat we niet durven te falen verkrampen we, mijn doel is om Nederland te ontkrampen", aldus Van der Drift. “Ik denk dat mensen vaak last hebben van werkstress, en burn-out en dat perfectionisme daarvan de oorzaak is.” 

Fouten niet wegstoppen

Dat vindt de organisatie van de FuckUp Night in Dordrecht ook. “Je leert veel meer van je fouten dan van je successen, dus we moeten onze fouten niet wegstoppen”, aldus organisator Marloes Besemer. Daarom organiseert ze eens in de paar maanden een avond in Dordrecht waar ze mensen uitnodigt te vertellen waar het mis ging in hun (vooral zakelijk) leven. Volgens Besemer hoort falen nu eenmaal bij het leven en is het dus niet iets om je voor te schamen. “De filters die we op sociale media toepassen bestaan niet in het echte leven.” 

Fuck Up Nights wereldwijd verschijnsel

Één van de mensen die in Dordrecht tijdens de FuckUp Night het podium beklimt om over zijn falen te vertellen is Michiel van der Wel. Hij begon een winkel zonder verpakkingen. De klant kon zijn eigen verpakkingsmiddel meenemen. Maar wat bleek: “we waren veel te vroeg met dit idee. Het heeft ons heel veel geld gekost”, biecht Van der Wel op.

Het idee voor de FuckUp Nights komt uit Mexico. Een aantal vrienden vertelden elkaar daar tijdens een avondje tequila drinken over hun grootste fouten. Daar werden ze enthousiast van, en ze besloten het vaker te doen en daar ook weer andere vrienden bij uit te nodigen. Dat verschijnsel heeft zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels zijn er volgens FuckUp Nights 250 steden in 80 landen waar dit soort avonden georganiseerd worden. In Nederland worden naast in de vier grote steden ook in Maastricht, Arnhem, Groningen en dus Dordrecht dit soort avonden georganiseerd. 

‘Falen moet niet het nieuwe succes worden’

Van der Drift bracht het begin maart nog een stap verder door het eerste Faalfestival te organiseren in Utrecht. Bekende 'fraudeprofessor' Diederik Stapel was er om te vertellen hoe hij zijn carrière om zeep hielp, kunstenares Tinkebell sprak over haar naaktkalender die niemand wilde hebben en er waren heuse faalrelikwieën: bijvoorbeeld een stapeltje nooit gepubliceerde manuscripten. Falen lijkt bijna hip te worden. Daar maakt Van der Drift zich ook enigszins zorgen over. “Daar moeten we wel voor uitkijken als faalkundigen, dat falen niet ineens het nieuwe succes wordt.”  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.