Het was terecht dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek begon naar huisarts Nico Tromp in Tuitjenhorn. Bij dat strafrechtelijk onderzoek is ’uitdrukkelijk rekening' gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de huisarts, concludeert Carel Bleichrodt, voorzitter van de commissie die de rol van alle betrokken instanties bekeek in de zaak-Tuitjenhorn.

Het kabinet neemt de aanbevelingen over van de commissie die keek naar de rol van justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Een daarvan is dat er betere samenwerkingsafspraken moeten komen tussen het Openbaar Ministerie en de IGZ.

In EenVandaag het laatste nieuws over het verschenen onderzoek.

Vandaag kwam het rapport naar buiten over de rol van de betrokken instanties inzake ‘Tuitjenhorn’. 

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn bij het sterfbed van een patiënt werd geroepen. Hij diende hem een injectie toe met 1000 milligram morfine en 350 milligram slaapmiddel. Binnen een half uur overleed de patiënt.

Een co-assistent van het AMC die stage liep bij huisarts Tromp had haar bedenkingen bij de handelswijze, deelde deze met hem en lichtte haar studiebegeleider in. Zonder de huisarts verder te horen, lichtte het AMC de Inspectie voor de Gezondheidszorg in die op haar beurt het OM inschakelde.

Wat volgde was een inval in het huis en de huisartsenpraktijk van Tromp. De Inspectie stelde hem op non-actief, waarna Nico Tromp een einde aan zijn leven maakte. 

De zaak leidde tot veel beroering. Het ministerie van veiligheid en justitie en van VWS stelden een commissie aan om de handelswijze van de betrokken instanties te evalueren. Vandaag worden de resultaten gepresenteerd.

EenVandaag ging naar Tuitjenhorn en spreekt daar met pastoor Jan Berkhout die de uitvaart van de door Tromp behandelde patiënt leidde. In de studio reageert Paulus Lips bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging en huisarts in Amsterdam, op het rapport.

In Radio EenVandaag een gesprek met huisarts Hans Gimbel. Hij was destijds vooriztter van de huisartsengroep Heerhugowaard, vlakbij Tuitjenhorn. Hij kreeg veel te maken met ongeruste collega's.

Bekijk ook de reportage die EenVandaag gister uitzond over de zaak in Tuitjenhorn:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.