De insectentattoos van Albert Heijn zijn razend populair onder kinderen. Toch maken ouders zich zorgen: is al die inkt op het lichaam van hun kinderen niet schadelijk?

De tattooplaatjes, die klanten van Albert Heijn krijgen bij hun boodschappen, zijn een groot succes. Volgens het Algemeen Dagblad zijn er sinds de start van de campagne al meer dan 40 miljoen van over de toonbank gegaan.

Giftige stoffen?

De plaatjes beelden insecten af en kunnen met water of een vochtige doek gemakkelijk op de huid worden geplakt. Door een app te gebruiken wordt informatie gegeven over het soort insect en de kenmerken ervan. De actie is dan ook in samenwerking opgestart met het Biodiversity Center van Naturalis.

Toch komen op social media verschillende vragen voorbij over de schadelijkheid van de tijdelijke tattoos. Blogger Monique van der Vloed schreef namelijk op haar blog dat er giftige stoffen in de tatoeages zitten. In haar artikel suggereert ze dat Albert Heijn er beter aan had gedaan om op een andere manier aandacht te besteden aan bedreigde insecten, de natuur en biodiversititeit.

Lees ook

Schade zit in hoeveelheid

Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg zijn de zorgen overdreven. Hij geeft aan dat bijna alle stoffen schadelijk kunnen zijn, maar dat de schadelijkheid vooral in de hoeveelheid zit.

Volgens de Utrechtse hoogleraar zijn de hoeveelheden in de insectenplaatjes dusdanig klein dat er geen zorgen hoeven te zijn voor de gezondheid. Wel waarschuwt hij voor de wijze waarop de tattoo's verwijderd worden: "Het is beter om dit te doen met alcohol en niet met een nagellakremover. Die laatste veroorzaakt waarschijnlijk een sterkere reactie op de huid."

Verwijderen

Hoogleraar dermatologie Thomas Rustenmeijer is het eens met zijn Utrechtse collega. Hij vindt het te voorbarig om te stellen dat de plaatjes schadelijk zijn.

Wel heeft hij advies voor ouders, na het zien van foto's die gedeeld worden van kinderen met reacties op hun huid. "Uit de foto's die ik op social media heb gezien, valt niet op te maken of dat toxische reacties zijn of allergische reacties." Hij vermoedt echter dat de klachten vooral veroorzaakt worden door de manier waarop de tattoo's verwijderd worden. Pas daar dus goed mee op, dan kunnen de insecten verder veilig geplakt blijven worden.

Feit of Fictie: Zijn de insectenplaatjes van Albert Heijn schadelijk?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.