Artis was een van de weinige dierentuinen die in de oorlog open bleef of niet kapotgeschoten werd. Het aantal bezoekers van de dierentuin groeide explosief, in vergelijking met de crisisjaren voor de oorlog, toen Artis maar ternauwernood van een faillissement kon worden gered. Maar bijna niemand weet dat er in de vijf oorlogsjaren honderden onderduikers verbleven.

Verzetsmensen, Joden, mannen op de vlucht voor tewerkstelling in Duitsland sliepen tussen de apen, boven de leeuwen en achter de struisvogels. Maarten Frankhuis, oud-directeur van Artis schreef er een boek over. 

De enige nog levende onderduiker is Henk Blonk. De 92 jarige ex-huisarts zat aan het begin van de oorlog enkele maanden ondergedoken. Bij de Gorilla's, bij de leeuwen en bij de wolven. Overdag deed ie zich voor als medewerker van de dierentuin. 

En hoewel Artis was vergeven van de Duitse soldaten werd nooit een van de vele onderduikers ontdekt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.