Ze heeft al jaren geen schaar in een stuk stof gezet en toch is Amber Slooten een succesvol mode-ontwerpster. Voor haar virtuele kleding wordt nu al veel geld betaald.

Als het aan Amber ligt, heeft iedereen in de toekomst maar één vleeskleurig kledingstuk waarop hologrammen van kleding worden geprojecteerd. Ze neemt zelf alvast een voorschot op die toekomst door met veel succes virtuele kleding te ontwerpen. Samen met de Finse Kerry Murphy is ze in Amsterdam het digitale modehuis The Fabricant gestart, het enige modehuis in de wereld zijn dat geen enkel fysiek stuk stof aanraakt.

Digitale jurk

Vorige maand nog werd in New York een van haar digitale jurken voor ruim 8000 euro geveild. "Na de verkoop hebben we het kledingstuk op een foto van de nieuwe eigenaar geplaatst en digitaal op maat gemaakt", vertelt Amber.

Het gedrag van de grote modehuizen is Amber al jaren een doorn in het oog. Er wordt veel te veel geproduceerd, en wat overblijft wordt zonder pardon vernietigd. "De afgelopen jaren is voor honderden miljoenen aan perfect nieuwe kleding verbrand, omdat het in marktwaarde daalt als het op de tweedehands markt komt", zegt Amber.

Vleeskleurig pak

Een deel van de oplossing ligt wat Amber betreft bij de consument, die minder kleding zou moeten kopen. Virtuele kleding kan helpen het aantal kledingstukken flink terug te brengen. In Ambers ideale wereld zou iedereen maar één vleeskleurig pak bezitten, waarop hologrammen van kleding geprojecteerd worden.

"Het pak reguleert je temperatuur en past perfect, het is een soort smart suit. Daaroverheen zie je met een MR (Mixed reality) bril of lens een digitale laag over de echte wereld, waardoor je alles kan dragen wat je wilt."

'Download een nieuwe outfit'

"Als je je underdressed voelt op een feestje dan download je gewoon even een nieuwe outfit. Zonder daar ook maar iets mee te vervuilen behalve data", vertelt Amber. Tijdens haar afstuderen maakte zij een digitale collectie voor zo'n pak en oogstte veel lof met het idee.

Amber Slooten is mede-oprichter en creatief directeur van het eerste digitale modehuis ter wereld
Bron: EenVandaag
Amber Slooten is mede-oprichter en creatief directeur van het eerste digitale modehuis ter wereld

Lees ook

Door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren ziet Amber het dragen van virtuele kleding als een logische volgende stap. "We zijn al langer bezig een virtuele laag over ons fysieke bestaan te bouwen. Onze gestileerde selfies op Instagram zullen in de toekomst bewegende 3D-versies van onszelf worden. De techniek is al heel ver. Kijk maar naar hoe levensecht het digitale fotomodel Shudu is geworden."

'Kleine ecologische footprint'

"Onze eigen digitale versies van onszelf zullen ook gekleed moeten worden. Zoals je nu skins koopt voor een Fortnite-speler, koop je straks virtuele kleding voor je eigen avatar." En die virtuele garderobe is goed voor het milieu. "De ecologische footprint van een virtueel T-shirt is erg klein. Je hebt er geen 2700 liter water voor nodig, zoals bij een echt T-shirt."

Zoals je nu skins koopt voor een Fortnite-speler, koop je straks virtuele kleding voor je eigen avatar.

Haar eigen garderobe heeft Amber nog niet beperkt tot één vleeskleurig kledingstuk. Maar een uitpuilende kledingkast heeft ze ook niet. "Ik leen kleding bij de kledingbieb en koop veel tweedehands. Als je eenmaal weet hoeveel het kost om een spijkerbroek of shirtje te maken, besef je hoe waardevol een stukje textiel eigenlijk is."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.