Bijna nooit is een hype zo groot als nu bij de game Fornite: Battle Royale. Het spel is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste games ter wereld, met meer dan 40 miljoen spelers. De beste gamers mogen het binnenkort tegen elkaar opnemen voor een prijzenpot van in totaal 100 miljoen dollar.

Honderd spelers worden uit een vliegende schoolbus op een futuristisch eiland gedropt. Alle spelers gaan de strijd met elkaar aan door tegenspelers weg te schieten. Het ultieme doel: als laatste overblijven. Je kan het alleen, in duo’s of met zijn vieren spelen.

Gratis spel

Sinds de komst van de game in september 2017 is het spel in een korte tijd mateloos populair geworden. Jong, oud, meisje of jongen; iedereen speelt het. Het succes van de game is volgens gamejournalist Jan Meijroos te danken aan een combinatie van factoren. “Soms komt alles bij elkaar, zoals hier. Het genre battle royale is een heel populair genre. Het is niet alleen schieten, je moet ook bouwen en er zit een strategisch element in”, vertelt Meijroos.“Maar een van de belangrijkste factoren voor het succes van de game is dat het gratis te downloaden is op bijna elk platform. Dit maakt het laagdrempelig en toegankelijk voor een enorm grote groep.”  De game is dus gratis, maar de makers verdienen geld met de verkoop van kleine applicaties binnen het spel. Zoals skins, waarmee het uiterlijk van de karakters in het spel naar gelang aangepast kunnen worden.

“Dit is nu mijn fulltime job geworden”

Een andere reden waarom Fortnite ook populair is, is omdat het zich goed leent als kijksport. YouTuber Roy Beszelsen, beter bekend als Royalistiq, heeft zijn werk gemaakt van het spelen van de game. “Ik ben gestopt met mijn opleiding omdat ik het niet meer kon combineren met YouTube”, vertelt Roy. “Dit is nu mijn fulltime job geworden”.

En hij verdient er goed mee. Dat geld verdient hij door elke dag de game te livestreamen op YouTube. “Het is een hobby van mij. Ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het oogt cartoonesk, er is ook geen bloed te zien. Dat is misschien wel de kracht van het spel. Het is net even anders dan andere schietspellen”, aldus Roy.

Prijzenpot van 100 miljoen dollar

Online gamen wordt groter en groter. Zogenaamde E-sporters vechten in grote game arena’s om de winst, mét toeschouwers. De makers Epic Games, kondigde aan een gigantische prijzenpot van 100 miljoen dollar te verdelen onder de beste spelers tijdens deze toernooien. “Een ongekend hoog bedrag. Dat gaan ze natuurlijk niet uitdelen aan een persoon, maar uitsmeren over meer toernooien”, vertelt Meijroos.

Hype of blijver?

Het zal niet voor het eerst zijn dat een game na een tijdje weer uit de mode raakt. Toch denkt Meijroos dat we er voorlopig niet vanaf zijn. “Door het populaire battle royale genre en het voortdurend updaten blijft het voor spelers interessant”, aldus Meijroos. “In combinatie met de toernooien die er aankomen blijft het buzzen.”