De wereld was in shock na de dood van Michael Brown in 2014. De 18 jaar oude zwarte man werd op straat doodgeschoten door een witte agent. 6 jaar later ziet zijn vader hoe de geschiedenis zich herhaalt.

"Ik wilde de video niet afspelen. Ik werd er misselijk van, maar ik heb het toch gedaan." Michael Brown sr. vertelt wat hij voelde toen hij de beelden zag van de gewelddadige dood van George Floyd. Die beelden gingen de wereld over en veroorzaakten protesten in heel de Verenigde Staten en daarbuiten.

De dood van Michael Brown

Voor Brown sr. brengt het veel nare herinneringen naar boven over de dood van zijn zoon. De 18-jarige Michael Brown werd op 9 augustus 2014 doodgeschoten door agent Darren Wilson in het kleine stadje Ferguson. De jongen werd gezocht omdat hij net daarvoor een doosje sigaren had gestolen. Zijn dood leidde tot grote onrust in Ferguson en daarbuiten, waarbij de politie werd beschuldigd van racisme. Agent Wilson werd nooit vervolgd.

"Ik voel nu weer dezelfde pijn als in 2014", vertelt Brown sr. "Nog elke dag als ik wakker word, mis ik mijn zoon." Hij reisde af naar Minneapolis, de stad waar Floyd door politiegeweld om het leven kwam, om mee te lopen in de protestmarsen.

'Er is niks veranderd'

"Dit was moord, als je het mij vraagt. Er is niks veranderd vergeleken met 6 jaar geleden." Hij vindt dat er nu echt actie moet worden ondernomen om politiegeweld tegen zwarte Amerikanen tegen te gaan. "De regering moet regelgeving instellen. Verandering moet aan de top beginnen."

"Er is niks veranderd", zegt Michael Brown sr. tijdens een protest na de dood van George Floyd

Hij pleit ook voor verandering binnen de politie zelf. "Er zouden mensen bij de politie moeten werken die ook zelf in zwarte wijken wonen. Als je nooit met zwarte mensen omgaat, zal je hen ook nooit begrijpen."

'Terug' in Ferguson

Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is in de VS al tientallen jaren een onderwerp van protest. Het was de dood van Michael Brown die in 2014 veel aandacht op het onderwerp vestigde. Het geeft Michaels vader een dubbel gevoel dat een opstand als toen nu weer nodig is. "Het voelt alsof ik weer in Ferguson ben. Het breekt mijn hart dat we hier weer voor samen moeten komen."

Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat zwarte Amerikanen één front vormen, zoals nu bij de protesten gebeurt. "We moeten samenkomen. Als we elkaar al dingen aandoen, hoe maakt het andere mensen dan uit hoe ze ons behandelen?"

Lees ook

Hoop dat het nu anders is

Brown sr. houdt hoop dat er deze keer wél echte verandering komt. "De jonge generatie die nu de straat opgaat is niet bang. Zij moeten uitzoeken wat ze kunnen doen. Zelf heb ik de oplossing niet. Mij doet het alleen maar pijn."

Hij houdt zich vast aan de lichtpuntjes. Net voor het interview hoort hij dat alle vier agenten die betrokken waren bij de dood van George Floyd worden vervolgd. "Daar is iedereen heel blij om. Dat ben ik ook. Het geeft toch wat hoop op een vorm van gerechtigheid."

Bekijk hier het hele interview met Michael Brown sr.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.