Op 51-jarige leeftijd breekt Annet Schaap door als kinderboekenschrijver met het boek Lampje. Haar debuut wint dit jaar alle prijzen die er te bemachtigen zijn.

25 jaar lang heeft Annet Schaap met veel succes kinderboeken geïllustreerd. Ze werkt samen met bestseller auteurs als Janneke Schotveld van Superjuffie, Paul Biegel, Jacques Vriens, Francine Oomen en ze illustreert boeken van Astrid Lindgren.

Dochter van een vuurtorenwachter

Nu schrijft ze zelf een boek: Lampje. Over de dochter van een vuurtorenwachter die elke avond het licht in de vuurtoren aansteekt. Op een avond waarop een storm losbarst, is Lampje vergeten lucifers te halen. Het licht in de vuurtoren gaat niet aan en er gebeurt een vreselijk ongeluk. Vanaf dat moment verandert alles in het leven van Lampje.

Lampje
Bron: Annet Schaap

Annet Schaap kon niet anders dan over Lampje schrijven. "Lampje kwam aanlopen in mijn verbeelding. Ik zag het meisje en de vuurtoren voor me en wist: dit wordt een boek. Het was allemaal zo duidelijk."

Augustus
Bron: Annet Schaap

Verdrietige geschiedenis

Lampje heeft een verdrietige geschiedenis. Haar moeder is overleden en haar vader is aan de drank, aan lager wal geraakt en zorgt niet goed voor Lampje. Maar hij is wel dol op haar. Er komen meer volwassenen in het boek voor die niet zwart-wit zijn. Niet alleen de gekke meester, de akelige bakker of de norse huishoudster.

"Mensen zijn vaak gewapend maar zijn meestal niet kwaadwillend. Ze zijn gewoon bang. Ik heb iedereen in het boek zijn of haar eigen stem gegeven", zegt Annet.

Mevrouw en meneer Rozenhout
Bron: Annet Schaap

Alle prijzen

Annet Schaap en haar uitgever hadden niet verwacht dat het boek zo'n succes zou worden en alle prijzen in de wacht zou slepen die er te vergeven zijn in kinderboekenland.

Lampje is namelijk een atypisch kinderboek. "Een kinderboek moet tegenwoordig aan strenge regels voldoen", zegt Annet. "Het mag niet te dik zijn, er moeten veel plaatjes in staan, het moet vrolijk en gek, lief en geruststellend zijn." Lampje is een ouderwets kinderboek vol avontuur en met veel personages. Het gaat over grote thema's zoals liefde, trouw, rouw, vriendschap en teleurstelling.

Lampje
Bron: Annet Schaap

Stik maar

Lampje gaat over dapper zijn en meer kunnen dan je zelf denkt. Maar dat is niet het enige. Lampje is ook een lief meisje dat rust en vertrouwen brengt op plekken waar mensen het moeilijk hebben. Annet Schaap identificeert zich zelf niet met Lampje, maar wel met het jongetje in het boek dat besloten heeft niet meer mee te doen en zich verstopt onder zijn bed.

"Als schrijver dacht ik ook vaak: stik maar, ik kan het toch niet. Maar iets, ik weet niet wat, heeft mij er weer uitgehaald. Net als Lampje het jongetje onder zijn bed vandaan haalt. Ik was zelf vroeger ook een boos kind en geen lief en dapper Lampje."

vis in bad
Bron: Annet Schaap

Nieuwe plannen

Het succes van het boek is voorlopig nog niet voorbij. Lampje wordt nu vertaald, er wordt een toneelstuk geschreven en de filmrechten zijn verkocht. Iedereen vraagt Annet wat haar nieuwe plannen zijn. "Ik heb iets gedaan wat ik niet nog een keer kan. De lat ligt nu zo hoog. Het liefst zou ik de deur weer dicht doen, maar ik moet niet onder mijn bed gaan liggen zoals het jongetje uit het boek. Ik moet gewoon weer aan de slag."