Stel je voor: je stapt 's ochtends op je volledig elektrische vliegende motor en vliegt eenvoudig naar je werk. Het klinkt als een mooie scène uit een science fiction film, maar volgens een team van Delftse studenten kan dit al over een jaar of vijf tot tien. Het team bedacht de Silverwing en won hiermee 20.000 euro in een competitie van vliegtuigmaker Boeing.

De Silverwing laat zich het best omschrijven als een eenpersoonsvliegtuigje met elektrische propellers dat als basis het idee van een motor heeft. "Je zit er bovenop, in dezelfde houding als op een motor en draagt een helm. Je stijgt en land verticaal. De motor is volledig electrisch en daarom erg stil. Je kunt volledig autonoom vliegen of met weinig training toch gewoon zelf vliegen.", legt Quint Houwink van team Silverwing uit.

Quint Houwing te gast bij EenVandaag

Wedstrijd van vliegtuigbouwer Boeing

De studenten van de TU Delft bedachten het vliegtuigje voor de GOFly-competitie van Boeing. Uit een eerste ontwerp-ronde met meer dan 600 uitvinders heeft de vliegtuigbouwer 10 winaars gekozen die hun idee verder mogen ontwikkelen. Het team uit Delft is een van die winaars en gaat met de gewonnen 20.000 euro een prototype op schaal bouwen van de Silverwing. De finale van de competitie vindt plaats in september 2019. Dan ontvangt de winnaar een miljoen dollar om het prototype voor een persoonlijk vliegtuigje verder te ontwikkelen. Volgens Quint Houwink gaat die ontwikkeling nu erg snel. "Over 10 jaar hebben veel mensen al een eigen vliegtuigje op de oprit staan. Er zijn wereldwijd heel veel start-ups bezig om zoiets te ontwikkelen. Maar vooralsnog zijn wij de enige in Nederland."

Het team achter de Silverwing

Volledig elektrisch vliegen

Het Nederlandse team bedacht een vliegende motor die volledig elektrisch is. Dit in tegenstelling tot de andere winnaars uit de GoFly-competitie, die hun toestel een traditionele brandstofmotor gaven. Quint Houwink: “We wilden per se een elektrisch vliegtuig ontwikkelen. Grote vliegtuigbouwers durven dit niet aan omdat je zo alleen korte afstanden af kunt leggen, maar volgens onze berekeningen moet het lukken.” De ontwerpers denken dat de Silverwing een afstand van 20 kilometer kan afleggen op de elektromotor. Vooralsnog alleen voor korte vluchtjes dus, maar als het aan team Silverwing ligt: sneller werkelijkheid dan je denkt.