Het gaat niet goed met de aanpak van kindermishandeling. Het aantal mishandelde kinderen neemt ondanks veel maatregelen nog steeds toe. Deels doordat instanties sneller vermoedens van mishandeling melden. Maar er is een groot tekort aan hulpverleningsplaatsen om al die kinderen te helpen of onderzoeken.

Met die alarmerende boodschap komt vandaag de Kinderombudsman. In EenVandaag een reportage over de situatie in Utrecht, bij de polikliniek voor kindermishandeling en de politie. Ook spreken we Kinderombudsman Marc Dullaert.

Bij de Polikliniek voor kindermishandeling van de Van der Hoeven Stichting in Utrecht staat de hulpverleners het water tot aan de lippen. De kliniek, de enige in Nederland, vreest de deuren te moeten sluiten door de onverwachts grote toestroom van mogelijke slachtoffertjes. Forensische experts stellen er mishandeling vast of sluiten het juist uit.

De Kinderombudsman luidt vandaag de noodklok over dit soort situaties en spreekt van een ‘epidemie’. Hij baseert zich op onderzoek van dertig organisaties die betrokken zijn bij de aanpak van kindermishandeling en kinderrechtenorganisaties als Defence for Children. De ene na de andere campagne werd de afgelopen jaren gelanceerd om publiek aan te sporen mishandeling van kinderen te melden. Ook kwam er een meldcode voor zorgverleners en scholen. Met succes, want er wordt meer gemeld. Maar het aantal hulpplaatsen blijft achter, waarschuwen de betrokken organisaties.

In iedere gemiddelde schoolklas zit één kind dat mishandeld, misbruikt of verwaarloosd wordt. Uit recent onderzoek van de Universiteit Leiden en TNO blijkt dat in 2010 118.000 gevallen van kindermishandeling werden gemeld. Het onderzoek laat een stijging zien van tien procent ten opzichte van 2007, waarin het ging om 107.000 gevallen van kindermishandeling.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.