Honderden huisartsen en psychologen maken op hun websites gebruik van onveilige maildiensten zoals bijvoorbeeld Gmail en Hotmail. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag. Artsenfederatie KNMG, huisartsen vereniging LHV, het Nederlands Instituut van Psychologen en de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwen voor schending van het beroepsgeheim door deze werkwijze en adviseren artsen en psychologen dringend gegevens via veilige systemen te versturen. "Wordt dit niet gedaan dan bestaat het risico dat de gegevens door onbevoegden worden gelezen, hetgeen neerkomt op een ongeoorloofde schending van het beroepsgeheim. Een dergelijke schending kan tuchtrechtelijke en strafrechtelijke consequenties hebben”, aldus de KNMG.

Doorverkopen gegevens patiënten

Patiënten kunnen tegenwoordig via de mail vragen stellen aan hun arts, of bijvoorbeeld om herhaalrecepten verzoeken. Hiermee kunnen medische gegevens op straat komen liggen, aldus Nictiz, het kenniscentrum voor e-health. “Consequentie voor patiënten kan zijn dat mensen weet krijgen van jouw meest persoonlijke gegevens. In het uiterste geval gaan derden met medische gegevens aan de haal. Die kunnen bijvoorbeeld worden doorverkocht.” 

Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens is verbijsterd: “Van veel e-mail-aanbieders is bekend dat wordt meegekeken en meelezen, of op trefwoorden wordt gekeken. Als dokter ben je onderworpen aan het medisch beroepsgeheim. Als patiënt vertrouw je op een goede dienstverlening. Dan moet je nooit gaan mailen met onbeveiligde mail.” Het Nederlands Instituut van Psychologen is verbaasd dat nog veel van hun leden gebruik maken van onversleutelde e-mailadressen. "Juist gesprekken waar mensen zich volledig vrij moeten voelen om hun verhaal te doen, moeten psychologen de waarborg bieden dat gegevens niet buiten de spreekkamer kunnen komen”, stelt Rosalinde Visser van het Nederlands Instituut van Psychologen.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Vanaf vrijdag treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking, als opvolger van de Wet Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens kondig aan meer te gaan controleren op de bescherming van gezondheidsgegevens. Voorzitter Aleid Wolfsen: “Vanaf dat moment worden dingen sneller beboetbaar”. (…) “We gaan ongevraagd controleren en mensen kunnen zich melden als ze vermoeden dat  niet zorgvuldig met hun medische gegevens wordt omgegaan.” 

Kijk & lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.