Precies 200 jaar geleden richtte Jacob Pronk het eerste badhuis in Scheveningen op, waarmee het vissersdorp voortaan ook als badplaats op de kaart kwam. De vissersplaats groeide vervolgens uit tot een kuuroord voor de rijken en werd het een badplaats met allure. Wat is daar nog van over?

Vraag het een willekeurige Scheveninger en ze winden er geen doekjes om. Het antwoord is snel gevonden: niks. “Ik geloof niet dat het nog goed gaat komen”, vertelt Scheveninger Nico van der Harst. Samen met een groep vrienden hijst hij zichzelf nog regelmatig in traditionele visserskledij om de Scheveningse cultuur te behouden.

Van pittoresk vissersdorp naar volgebouwde badplaats

Ook Paul de Kievit van het Muzee Scheveningen betreurt de komst van de vele nieuwbouw. “Van alle vooroorlogse gebouwen staat alleen het Kurhaus er nog, dat is echt zonde. Doordat er veel dagjesmensen kwamen zijn alle vooroorlogse hotels vanaf de jaren zeventig gesloopt.”  

Verschrikkelijk voor de vriendengroep. Zij hebben met pijn in het hart toegekeken hoe de nieuwbouw ‘hun’ vissersplaats transformeerde tot een betonnen badplaats. “Het is gewoon verziekt, alles is vernieuwd. In andere steden vindt je vaak nog veel oude gebouwen. Dat hebben wij hier gewoon niet”, vertelt een man uit de vriendengroep. “Ik geloof niet dat er nog iets van die vooroorlogse allure over is. Het is allemaal toerisme en de burgers worden vergeten.”

Scheveningen als culturele hotspot

Na deze verhalen is het moeilijk te geloven dat Scheveningen ooit het middelpunt van de popcultuur was. Al die rijke vakantiegangers hadden natuurlijk entertainment nodig, en dat was er genoeg.

Volgens cultuurfilosoof Cor Gout liep Scheveningen zelfs voor als het om popmuziek gaat. “De grootste artiesten hebben op Scheveningen gestaan. Denk aan Édith Piaf, Béla Bartók en The Rolling Stones. Scheveningen was een culturele hotspot.” 

Van die culturele hotspot is niets meer over volgens Gout. De sfeer is door de nieuwbouw weggevaagd en voor popconcerten moet je in Den Haag zijn. “Het culturele leven op Scheveningen is verdwenen. Het gaat alleen maar om geld en toerisme. Scheveningen is gewoon een geldzuiger geworden, een hele lelijke ook nog.”

Popgeschiedenis in Scheveningen

Op 8 augustus 1964 gaven de Rolling Stones een legendarische concert in het Kurhaus. Tijdens hun eerste concert op het Europese vasteland brak het Nederlandse publiek uit onvrede over het ouderwetse voorprogramma de tent af. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.