Amerikaanse en Engelse dierenasielen krijgen vaker husky's binnen. De hond lijkt namelijk sprekend of de 'direwolf' uit Game of Thrones en is daarom populair. Al sinds het begin van deze eeuw zijn sneeuwuilen 'in'. Met dank aan Harry Potter.

Al vanaf het begin van de Harry Potter-hype, begin deze eeuw, had de Engelse vogelopvang het over een toename van sneeuwuilen en andere soorten uilen. "Tegelijk met de populariteit van Harry Potter zag je dat hele nesten met uilskuikens in India en Indonesië werden leeggeroofd", zegt gedragsbioloog Dennis Vink, specialist op gebied van dierenwelzijn.

'Een ontzettend mooie vogel'

Hij snapt de aantrekkingskracht van de sneeuwuil wel: "Het is een ontzettend mooie en charismatische vogel. Ze hebben beide ogen aan de voorkant, net als mensen. Dat trekt mensen toch aan."

Waar de uil in Azië veelvuldig werd geroofd, doken uilen juist in West-Europa op via de zwarte markt op. Dat leidde ook tot tot een toename in de Europese wildernis, zoals in Wales.

Een uil moet vliegen

Volgens Dennis Vink komt het vaak voor dat mensen de zorg voor, bijvoorbeeld een uil, onderschatten: "Ik zou het bij voorbaat afraden. Het zijn uiteindelijk grote roofvogels die je moeilijk kunt houden. Ze moeten vrijuit kunnen vliegen."

De dieren hebben ook nog eens een heel ander ritme dan wij. "Ze zijn 's nachts heel beweeglijk. Ook kunnen ze zich in kooien overdag moeilijk verstoppen, wat ze mogelijk veel stress oplevert." In Nederland waarschuwde de dierenbescherming in 2001 voor de sneeuwuil als huisdier. Organisatie PETA gaf ook aandacht aan de uilen in een Harry Potter-tour:

Loving an animal to death

Dennis Vink ziet vaker dat huisdieren worden gehouden die eigenlijk geen huisdieren zijn. Dierenwelzijn is voor hem de vraag hoe goed het aanpassingsvermogen van een dier is aan de nieuwe situatie.

Volgens hem houden vaak mensen dieren met de beste bedoeling en geven ze, naar hun eigen idee, de juist zorg. "Dat noemen we als gedragsbiologen ook wel eens loving an animal to death", zegt Vink. Hij neemt konijnen vaak als voorbeeld van een huisdier dat eigenlijk geen huisdier is: "Zelfs bij konijnen valt het mensen vaak tegen hoeveel zorg er nodig is."

Lees ook

DennisVink
Bron: Dennis Vink
Gedragsbioloog Dennis Vink.

Hond moet zijn energie kwijt

Dat de husky wordt gehouden als huisdier, is wat Vink betreft niet per definitie uitgesloten. "Ze worden ook als gezelschapsdieren gefokt, maar in eerste instantie als werkhonden. Dat zorgt ervoor dat ze enorm veel energie hebben en veel willen rennen', zegt Vink.

"Bij honden die niet voldoende hun energie kwijt kunnen, zien we vaak dat ze heel destructief kunnen zijn en, bijvoorbeeld, het meubilair kapot bijten. Na zo'n periode kunnen ze juist weer heel lusteloos worden."

Radio-interview: Is een sneeuwuil of husky wel een geschikt huisdier?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.