In 2018 zuchtte Moerdijk onder een stroom Albanese 'inklimmers' die via Nederlandse vrachtwagens de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wilde maken. De gemeente heeft nu geen last meer van dit probleem. Welke maatregelen werden getroffen?

Een onaangename verrassing op een vrachtschip die vanuit Vlaardingen was vertrokken gisteren, 25 verstekelingen werden aangetroffen in de koelcel van een vrachtwagen op de boot. Het is niet voor het eerst dat er in ons land problemen zijn met de zogenaamde illegale 'inklimmers'.

Lees ook

Verstopt tentenkamp in maïsveld langs de snelweg

In een maïsveld vlakbij de snelweg werd in 2018 in Moerdijk een illegaal tentenkamp opgedoekt. "Het bezorgde ons handen vol werk", vertelt Jac Klijs, burgemeester van Moerdijk. Albanese vluchtelingen vonden in een parkeerplaats langs de snelweg in Moerdijk de ideale plek om ongezien vrachtwagens in te klimmen. "Deze plek is over het algemeen de laatste halte voor vrachtwagenchauffeurs voor zij de oversteek maken naar Engeland."

Niet alleen was er een treinstation op loopafstand van de parkeerplaats, ook grensde er een buitengebied aan de parkeerplaats. In de maïsvelden werden provisorisch hutjes gemaakt van maïsgewassen en plastic. "De inklimmers sliepen hierin en wachtten het juiste moment af om in een vrachtwagen te klimmen", vertelt Klijs.

Aanzuigend effect

Naast de veiligheid van de vrachtwagenchauffeurs, wilde de burgemeester een aanzuigend effect voor andere potentiële inklimmers afwenden. "We wilden voorkomen dat we een tentenkamp kregen a la Calais."

Een paar maanden lang werden er wekelijks een paar mensen werden aangetroffen in de buurt van die parkeerplaats. "Met alle hulptroepen hebben we er bovenop gezeten en uiteindelijk is het wel een beetje opgedroogd."

Samenwerken

Om de toenemende stroom de kop in te drukken werkte Klijs samen met de politie, marechaussee, buitengewoon opsporingsambtenaren en vrachtwagenchauffeurs. "We hebben boa's in de maïsvelden laten controleren en goed gecommuniceerd met vrachtwagenchauffeurs."

De maïs heeft inmiddels ruimte gemaakt voor andere lagere gewassen zodat de velden bij de parkeerplaatsen minder geschikt zijn om in te schuilen. Bosjes werden gesnoeid en sloten uitgediept. "We hebben het wat overzichtelijker gemaakt."

Lees ook

Ontmoedigingsbeleid in Albanië

Ook voerde Klijs overleg met de ambassadeur van Albanië. De Albanese inklimmers waren voornamelijk mannen van tussen de 18 en 30 jaar. "Vaak met een goede opleiding, en die probeerden de malaise in eigen land te ontvluchten", vertelt Klijs. De ambassadeur zag deze jongeren liever niet vertrekken naar het buitenland.

In Albanië is actief ontmoedigingsbeleid gevoerd om ervoor te zorgen dat deze jongeren niet naar het buitenland gaan. "Ze hebben deze jongeren daar hard nodig voor de economische opbouw."

Nieuwe technieken

"Onze boa's blijven controleren op en bij de parkeerplaatsen", zegt de burgemeester. Het probleem is in Moerdijk langzaam maar zeker opgehouden. Maar daarmee is het probleem niet opgelost: "Je ziet dat als je aan de ene kant drukt het aan de andere kant weer op popt."

Volgens Klijs kunnen technologische ontwikkelingen in de toekomst helpen vrachtwagenchauffeurs te beschermen. "Ik zie dat er 'smart' dekzeilen ontwikkeld worden die signalen geven als het zeil doorgesneden wordt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.