Vandaag is het tien jaar geleden dat Pim Fortuyn zijn glorieuze overwinning boekte bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam als in het historische het televisiedebat dat daarop volgde onder leiding van Paul Witteman. Was dit de dag dat de Nederlandse politiek definitief veranderde?

n Rotterdam kreeg Fortuyns partij Leefbaar Rotterdam 35 procent van de stemmen, wat de partij 17 van de 45 zetels in de gemeenteraad opleverde.

Later die avond was er een debat op televisie, met de lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei: Ad Melkert, Thom de Graaf, Jan Peter Balkenende, Hans Dijkstal, Paul Rosenmöller en Pim Fortuyn. Ook hier was Fortuyn de winnaar, de verliezers zaten er chagrijnig bij.

Nu, tien jaar na dato, ligt het debat nog steeds gevoelig bij de hoofdrolspelers, die weigeren terug te kijken. Hun woordvoerders en direct betrokkenen doen dat wel. Vanavond zendt de Avro de documentaire " De dag dat Pim Fortuyn won" uit om 20.20 uur op Nederland 2. In Eenvandaag een voorproefje.

Lees ook