De grootste kinderopvangorganisatie van Noord-Holland, Berend Botje, weigert per 1 juli kinderen die niet meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma. Maar, volgens rechtsfilosoof Marcel Verweij is dat helemaal niet aan kinderdagverblijven om te bepalen.

Uit een brief naar de ouders blijkt dat Berend Botje hen voortaan gaat verplichten een vaccinatiebewijs aan te leveren.

Ouders achter besluit

De Centrale Oudercommissie van de kinderopvangorganisatie is vooraf gehoord over het besluit. Voorzitter van de commissie Arian Prins begrijpt dat de kwestie gevoelig ligt, maar staat achter het besluit van Berend Botje. "Het eerste wat door mijn hoofd schiet zijn de kinderen van 0 tot 14 maanden, en dat vind ik toch het hogere belang in die afweging."

Ook Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) heeft alle begrip voor de maatregel: "We zien nu dat het echt dichtbij komt. Ik snap dat mensen denken: 'de politiek doet er te lang over, dus moeten we het maar zelf doen'."

Westsvoorstel

Momenteel ligt er een wetsvoorstel van Raemakers waarmee geregeld moet worden dat kinderdagverblijven kinderen kunnen weigeren wanneer ouders niet laten vaccineren. Wat hem betreft komt die wet al voor de zomer al door de kamer, maar een meerderheid wil wachten op een extern adviesrapport over het voorstel.

Raemakers ziet ook geen problemen in het verplicht afgeven van een vaccinatiebewijs. "Dit zit ook in het wetsvoorstel. Wat mij betreft is dat niet zo'n inbreuk op de privacy dat je er vanaf zou moeten zien."

Radio-interview: Rens Raemaekers (D66) en rechtsfilosoof Marcel Verweij over het plan van Berend Botje om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Haarden

Filosoof Marcel Verweij (Wageningen Universiteit) twijfelt of er juridische belemmeringen zijn voor de actie van de kinderopvangorganisatie: "De rechter zal mogelijk zeggen dat het mag, maar alleen als daarmee het risico kan worden teruggebracht." Dat laatste is volgens Verweij nog niet bewezen.

Daarnaast vindt hij het geen goed idee dat kinderdagverblijven dit soort beslissingen op hun eigen houtje gaan maken. "Het lijkt mij niet wenselijk dat alleen maar gevaccineerde kinderen worden opgevangen. Dan zullen er andere opvangen ontstaan met veel meer niet-gevaccineerde kinderen. Dat worden haarden van ziektes waarvoor deze kinderen niet zijn ingeënt."

Schijnveiligheid

Zowel over het wetsvoorstel van D66 als de actie van Berend Botje denkt Verweij dat het voornamelijk zorgt voor 'schijnveiligheid': "Het doel is het op peil brengen van de vaccinatiegraad. Zolang deze daalt, moet de overheid zelf verantwoordelijkheid nemen."

Lees ook

Solo-acties van bijvoorbeeld één kinderopvangorganisatie zet volgens hem geen zoden aan de dijk. De overheid zou, als ze ervoor kiezen, zo'n vaccinatie-eis aan alle kinderdagverblijven moeten stellen.