"De vrouw heeft de helft minder voedsel nodig dan de man." Die opmerkelijke uitspraak deed Patty Brard in Volkskrant Magazine. 

In het interview ging Brard op haar eigen strijd tegen de kilo’s. De Nederlandse diva en presentatrice gaf aan in één jaar bijna 30 kilo te zijn afgevallen.

Eén van de maatregelen die zij heeft genomen was dus om maar de helft van mannelijke hoeveelheden te eten. Want vrouwen hebben aan die helft dus genoeg, denkt Brard.

‘Een beetje overdreven’

Volgens lector gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam Peter Weijs klopt dat niet: “Wat Patty zegt is een beetje overdreven”, zegt Weijs. Hij meent dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen de hoeveelheid calorieën die mannen en vrouwen moeten innemen per dag. Dit verschil is volgens hem alleen niet groter dan 20 procent.

Ook hoogleraar ‘gezond ouder worden’ Marjolein Visser van de Vrije Universiteit nuanceert wat Brard in de Volkskrant zegt. De aanbeveling in Nederland is dat mannen dagelijks 2500 kilocalorieën moeten eten en vrouwen 2000 kilocalorieën, volgens Visser.

Niet ongevaarlijk

Dagelijks de helft eten van wat mannen doen, is niet ongevaarlijk. Marjolein Visser waarschuwt: "Als een vrouw de helft zou moeten eten van wat een man eet in Nederland, dan zou een vrouw enorm afvallen. Dat zou niet goed zijn! De enige situatie waarin dit logisch zou zijn is als de man een wielrenner is en de vrouw een kantoorbaan heeft."

Dat Patty Brard dus veel is afgevallen, is geen wonder. Haar strategie is dus alleen niet heel gezond, zeggen de experts. Als vrouw moet je wel minder eten dan een man, maar de helft is veel te weinig.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.