Mensen moeten meer genieten. Niet zeuren om het zeuren. Tv-kok Pierre Wind is vandaag De Optimist in Radio Eenvandaag.

Alvast benieuwd naar zijn speech? Lees hier zijn betoog:

Niet meer denken aan hoe ik mijn eerste ei heb laten aanbranden, maar denken aan de vele mooie eieren, die ik nog kan gaan maken. Fouten, verkeerde beslissingen en valpartijen. Helaas. Het zijn leermomenten. Effe heel kort grommen en dan direct herstellen en doorgaan.

Idealen, wensen en je dromen nastreven. Elke seconde elke dag. Dat is mijn devies.

Je hebt hele grote wensen, maar ook kleintjes waar je effe plezierig van de wereld van kan geraken. Mijn serotonine, gelukstelegrammen naar de hersenen, maken overuren wanneer ik denk aan een bal vanille-ijs, die overgoten is met een twintig jarige aceto balsamico azijn. Of een tomaat, die echt naar tomaat smaakt en waar bij elke hap het sap in mijn mond explodeert. Ah wat een mooi vooruitzicht. Ik ga zo naar mijn favoriete groenteboer. Ah….ik kan nauwelijks wachten!

Recht op blij zijn. De geluksfactor van de seconde benutten. Creëer je eigen blije seconde. 1 blije seconde heeft een waarde van minuten, uren of in enkele gevallen wel dagen. Natuurlijk mag de blije mens ook kritisch zijn. Niet alles hoeft hosanna te zijn. Maar niet zeuren om het zeuren. Met mijn kritische blije kijk constateer ik dagelijks dat het lijkt alsof er in deze wereld meer negativisme is dan positiviteit. Zonde. Dat kan veel beter. Genieten is de remedie. Wanneer heeft u voor het laatst genoten? Moet u lang nadenken? Dan stelt u te hoge eisen aan het woord genieten. Je hebt klein genieten en groot genieten. Beide zijn de benzine voor de blije mens.

Voordat ik hierbinnen kwam heb ik mijn neus boven een heerlijke kop koffie gehangen. Natuurlijk kan ik de koffie als een bak pleur behandelen en zonder aandacht naar binnen schrokken. Nee, ik gaf de geur van de koffie aandacht: enkele seconde van mijn leven. Wat kreeg ik er voor terug? Een penetrante fluwelen stof die via mijn neus richting hersenen een genietmomentje veroorzaakten. Geweldig blij gevoel.

Ten slotte. Geef elkaar meer complimentjes. In mijn optiek wordt de wereld alleen maar beter wanneer we meer positiviteit gaan uitstralen. Vanaf nu. Het liefst eigenlijk vanaf gisteren. Mijn persoonlijke motto is dan ook: “je mag alleen zeuren, wanneer je een oplossing hebt, anders moet je je mond houden”.

Ga op zoek en vind je blije ik. Dat gun ik iedereen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.