De Hersenstichting wil dat de KNVB jeugdkeepers verplicht om een helm te dragen. De oproep van de stichting komt na het overlijden van een 13-jarige keeper uit 's Heerenberg. De jongen raakte bewusteloos na een ongelukkige botsing met een tegenstander, waarna zijn ademhaling stokte. 

"We zien bij kinderen een grote kans op hersenschade na een botsing. Vandaar dat wij vinden dat keepers verplicht een helm moeten dragen," aldus Lumien van der Meer van de Hersenstichting. "Bij kinderen zijn jonge hersenen nog in ontwikkeling. Hun hersenen zijn daardoor extra kwetsbaar voor klappen op het hoofd." Bovendien is de ontwikkeling van de nekspieren nog niet optimaal, zegt de stichting. In eerste instantie richten ze zich met de oproep op keepers, omdat zij veel luchtduels aangaan: "Deze groep is daardoor extra kwetsbaar voor klappen op het hoofd."

De bondsarts van de KNVB, Edwin Goedhart, lijkt het plan niet te zien zitten: "Als een voetballer een helm op doet, dan is gebleken dat hij denkt dat hij een duel harder aan kan gaan. Je hebt dus meer bescherming aan de ene kant, maar misschien introduceer je wel meer schade aan de andere kant."

Ingooiverbod tijdens jeugdwedstrijden

Naast het verplicht dragen van een helm, zouden sportbonden en -verenigingen nog meer kunnen doen, vindt de Hersenstichting: "Uit veel onderzoeken blijkt dat koppen ontzettend schadelijk is voor de hersenen van kinderen. In de Verenigde Staten mag koppen daarom niet meer op jeugdige leeftijd. In België is ingooien tijdens jeugdwedstrijden verboden. Wij moeten ook kijken naar dit soort innovatieve maatregelen."

Hersenletsel veroorzaakt bij veel mensen geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels. Deze problemen kunnen jaren blijven duren. Ieder jaar krijgen 76.000 sporters in Nederland last van hoofdletsel. Daarnaast loopt volgens de Gezondheidsraad de helft van de professionele voetballers in zijn of haar carrière een hersenschudding op. 

Scheen is wel beschermd, schedel niet

Bij voetbalclub Unitas in Gorinchem trainen alle jeugdkeepers tot dertien jaar verplicht met een helm. Volgens keeperstrainer John van der Wal is dat noodzakelijk: "Wij vreesden al heel lang voor zo'n dodelijk ongeluk bij een keeper." Zelf raakte hij als keeper in het verleden zwaar geblesseerd. "Ik dook naar voren. De spits trok zijn been niet terug, waardoor ik een knie in mijn gezicht kreeg. De periode erna had ik veel hoofdpijn en concentratieproblemen. Dat was waarschijnlijk niet gebeurd als ik een helm op had."

Van der Wal heeft een heldere boodschap voor de KNVB: "Alsjeblieft, verplicht de helm voor jeugdkeepers. Het is bizar dat de scheen wel beschermd moet worden, maar je schedel niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.