De inwoners van het Limburgse Heibloem halen opgelucht adem: de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen komt niet uit hun dorp. "Al twintig jaar lag er een smet op dit dorp. Mensen keken met een schuin oog naar het dorp, want hier zou de verdachte wel zitten", legt een politieagent uit. 

Twintig jaar geleden woonde de toen 11-jarige Nicky Verstappen met zijn familie in Heibloem. In 1998 werd hij dood gevonden en blijkt dat hij seksueel is misbruikt. Geregeld werd gedacht dat de dader uit het dorp zou moeten komen. Nu blijkt dat de verdachte, Jos Brech, van buiten het dorp is, is Heibloem blij. "Er werd altijd met een beschuldigende vinger gewezen naar Heibloem", zegt Petra Jansen, van Jeugdwerk Heibloem. "Terwijl wij ervan overtuigd waren dat de verdachte hier niet zat."

Opluchting vooral groot voor de familie 

Jeugdwerk organiseerde het jeugdkamp waar Nicky aan meedeed, toen hij werd gedood. Janssen denkt dat iedereen opgelucht is, maar voornamelijk de familie. "Als het mijn kind was, zou ik ook de onderste steen boven willen halen.”

De opluchting van de familie is niet alleen bij de ouders te zien. Ook de tante van Nicky, die nog in Heilbloem woont, is geraakt door het nieuws. "Ik ben heel blij. Dit is heel goed nieuws voor de familie", zegt een geëmotioneerde tante van Nicky. 

'Het dorp met een geheim' 

Er wordt zelfs gesuggereerd dat het dorp iets zou verzwijgen. De band Rowwen Hèze schreef het lied ‘Vlinder’ over Nicky Verstappen, dat eindigt met de zin 'een dorp dat een geheim bewaart'.  

In 2003 spreekt De Limburger met inwoners van het dorp, van wie sommigen het belachelijk vinden dat er wordt gesuggereerd dat het dorp iets zou verbergen. 

Zedenverleden van kampleider 

In het artikel van De Limburger wordt uitgelegd hoe er destijds werd gesuggereerd dat er binnen Jeugdwerk een geheim werd bewaard. Dat zou te maken hebben met het zedenverleden van kampoudste Joos Barten, dat wordt opgerakeld na de dood van Nicky. In de jaren '50 werd Barten veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. Barten was destijds mee met het zomerkamp waar Nicky vlak voor zijn dood verbleef.

Bewijs tegen Barten bleef uit, de speculaties hielden aan. In 2003 overleed hij, maar in 2010 werd zijn graf nog opengemaakt om een DNA-monster af te nemen en dat te vergelijken met de sporen op Nicky's kleding. Zo hoopte het OM een einde te maken aan de speculaties rondom Barten. Later bleek het DNA niet overeen te komen. 

Nieuwe doorbraak zaak-Nicky Verstappen 

Op 22 augustus 2018 werd bekend dat er een doorbraak was in zaak van Nicky Verstappen. Nieuw DNA-onderzoek zorgde voor een één-op-één match met de 55-jarige Jos Brech. Hij woonde toentertijd in Simpelveld en kwam dus niet uit het dorp Heibloem. Berch wordt momenteel vermist, nadat hij niet was teruggekeerd van een wandeltocht in de Franse Vogezen. 

LEES OOK: