Tweede Kamerleden verblijven een groot deel van de week op het Binnenhof. En vaak wonen ze ook nog eens in de Randstad. Een echte binding met de provincie hebben ze niet altijd. Inwoners van bijvoorbeeld Drenthe, Groningen en Limburg voelen zich daarom niet echt vertegenwoordigd.

“De regio is ondervertegenwoordigd”, stelt Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur. “Dat is in in zoverre erg dat een volksvertegenwoordiger het volk moet vertegenwoordigen. Nu voelt de regio zich achtergesteld als ze alleen tijdens een werkbezoek aan bod komen.”

Sommige kamerleden profileren zich juist nadrukkelijk als afkomstig uit een streek, zoals Pieter Omtzigt. Op die manier identificeert de kiezer zich beter met het kamerlid en de partij. Daardoor ontstaat het gevoel dat ‘Den Haag’ ook voor hen werk.

Contact met de kiezer

In Engeland hebben veel volksvertegenwoordigers een maandelijks of wekelijks spreekuur voor hun eigen regionale kiezers. In Nederland doet Martijn Van Helvert (CDA) dat al jaren. Iedere maandag heeft hij een spreekuur in een café in Sittard, waar hij vandaan komt.

Dinsdag houdt hij op Facebook een spreekuur en soms zoekt hij de vraagstellers persoonlijk op. Hij ziet het contact met de kiezer als klankkast en vindt dat de stem van de regio meer gehoord moet worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.