Vanaf je telefoon je thermostaat regelen, een pushbericht krijgen als je rookmelder onraad ruikt en met je smart-tv via je wifi Youtube afspelen, langzaam maar zeker neemt het zogenaamde Internet of Things onze huishoudens over. Maar veilig is het allemaal niet. Wij Nederlanders zijn dol op al deze apparatuur en gadgets, maar vergeten wel de boel te beveiligen. Het is volgens onderzoek van internetbeveiliger Sophos zelfs zo slecht gesteld dat we als Nederland een vierde plaats wereldwijd innemen. Alleen in de VS, Duitsland en Canada is het momenteel slechter gesteld.

De beveiliger controleerde wereldwijd zogenaamde Internet der Dingen-apparatuur (IoT) als rookmelders, smart-tv’s, automatische vergrendelingssystemen en camerasystemen en vond in een enkele scan in oktober liefst 68.000 onveilige webinterfaces waarmee apparaten worden aangestuurd. In Nederland bleken 2578 interfaces niet te zijn beveiligd, of voorzien te zijn van veel te simpele wachtwoorden als ‘0000’ of ‘welkom’. En daar scannen criminelen natuurlijk ook op, kunnen hiermee vervolgens je netwerk binnen en zo rondneuzen in alle apparatuur die op je wifi is aangesloten. En het is natuurlijk al vervelend dat je Teddybeer gehacked wordt, of je waterkoker gegijzeld kan worden, rottiger is het als ze in jouw computer rondkijken, al je privézaken kunnen inzien én er met je creditcardgegevens vandoor gaan. 

Nog een interessant punt uit het onderzoek: criminelen hoeven niet af te reizen naar het platteland, omdat de IoT-technologie vooralsnog vooral wordt gebruikt in steden. 

Wat je hiertegen kunt doen? Net als je gewone PC of laptop: beveiligen natuurlijk! EenVandaag zette vijf vuistregels voor het beveiligen van apparaten op een rij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.