Een Teddybeer die is verbonden met het internet en je kan er als ouder boodschappen aan je kind versturen, die dan door de beer worden afgespeeld. Heel zoet en zo’n 2 miljoen mensen hebben zo’n beer gekocht.

Beetje jammer alleen dat de ‘smart teddy’ ongelofelijk knullig beveiligd is tegen hacken. En dan gebeurt het onvermijdelijke: hackers hebben zo’n 800.000 accounts van ouders met een beer gekraakt en ze chanteren de fabrikant daarmee. Als er niet betaald wordt, maken ze alle conversaties tussen beer en kind openbaar. Dat zou gaan om zo’n 2 miljoen gesprekken. Experts hebben de claim bestudeerd en hij klopt, op de website Motherboard staan de bewijzen

Het gaat om e-mails en wachtwoorden van honderdduizenden mensen. 

Het is gênant en pijnlijk natuurlijk, want dit is weer een voorbeeld van een falend ’internet of things’: leuke apparaten, gadgets, die voor het gemak van de consument aan het web hangen (denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat, horloges die je bij het hardlopen gebruikt, maar ook printers en tv’s), maar die zeer gemakkelijk te kraken zijn omdat de beveiliging van fabriekswege slecht geregeld is. 

Wil je weten of jij spullen in huis hebt die door kwaadwillende boeven misbruikt kunnen worden, daar is een website voor.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.