Laat boodschappen doen kan voor veel mensen een uitkomst bieden. Supermarkten spelen daarop in met steeds ruimere openingstijden. "Kleine supermarkten moeten daar nu op inspelen."

Grote supermarkten als Albert Heijn volgen de trend om langere openingstijden te hanteren, schrijft het AD vandaag. Voor kleinere ketens is het lastiger geworden om dit bij te benen. Zo gaan Nettorama, Boni en MCD niet mee met de trend. En Aldi heeft maar één procent van de winkels tot 22.00 uur open. Vaak missen zij de mankracht om een uurtje later te sluiten.

'Je moet anders gaan denken'

Erik Remmes, supermarktdeskundige, herkent het beeld dat in heel Nederland de openingstijden verruimen, waar de kleinere winkels de dupe van zijn. "Maar", zo zegt hij, "deze winkels moeten daar anders op in gaan spelen."

Hij geeft als voorbeeld dat kleinere ketens het aantrekkelijker voor klanten kunnen maken door kanten-en-klaarmaaltijden te verkopen of te frituren in de eigen zaak.

Lees ook

Andere functie

Niet iedereen is even enthousiast met de ontwikkeling van supermarkten die langer open blijven. Tim Veldhuis van buurtsuper Coop in Kampen peinst er niet over om tot 22.00 uur open te zijn. "Wij zijn 78 uur per week open en daar komt zeker geen uur meer bij. We waren van acht tot acht open en dat is nu een halfuur later geworden, want we zien dat klanten later actief worden. Maar we zijn niet voornemens om dat verder uit te breiden."

Klanten van Coop Kampen geven aan dat ze alleen iets in de avond halen wat diezelfde avond nog op gaat, zoals een kratje bier. Tim Veldhuis bevestigt dit. Zo is het na 19:00 uur al vrij rustig in de winkel. "Wij denken niet dat de kosten het tegen de opbrengsten opweegt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.