Gewassen telen in een woestijn; het klinkt haast onmogelijk, maar een groep Nederlandse bedrijven werkt hard om het mogelijk te maken in het Arabische Abu Dhabi. Hoe laat je eetbare gewassen groeien in een allesvernietigende woestijn? Een van de bedrijven die meewerkt aan het project is advies- en onderzoeksbedrijf Delphy. Arnoud van Boven, internationaal manager van het bedrijf, vertelt over de 'groene fabriek' die in Abu Dhabi wordt aangelegd.

Om de gewassen te laten groeien wordt er gebruik gemaakt van verschillende nieuwe technieken. De zon in Abu Dhabi is te fel voor de plantjes en water ligt ook niet binnen handbereik. Telen in een kas is ook niet mogelijk, omdat die te snel heet wordt. Het is te duur om die te verkoelen

Vertical Farming

De plantjes worden daarom ondergronds geteeld. Van Boven: "In die container worden de gewassen geteeld op verschillende lagen bovenop elkaar, zo bespaar je ook veel ruimte. Dat heet ook wel Vertical Farming." Elke laag heeft erboven speciale lampen hangen van Phillips. Ook andere zaken die de planten nodig hebben, worden ondergronds verzorgd. "De plantjes krijgen ook voedingsstoffen en water. Wat je doet is dus volledig kunstmatig telen." Ondanks dat smaken de groenten volgens Van Boven exact hetzelfde als groenten die met behulp van de zon groeien. 

Pesticiden 

Het is een slimme zet van de overheid van Abu Dhabi om te investeren in deze manier van telen, vindt Van Boven: "Het is een stukje toekomstontwikkeling. In landen waar voldoende geld is en weinig eigen teelt, is het een trend om je eigen voedselzekerheid te ontwikkelen." Het telen is echter wel heel erg duur, maar dat betaalt zich volgens Van Boven terug omdat er geen transportkosten meer zijn. Hij ziet nog meer voordelen: "Als je deze techniek verder ontwikkelt, kun je straks allerlei andere gewassen gaan telen. Ook zijn de producten erg vers omdat ze direct uit de container komen." Met deze technieken weet je ook zeker dat je geen plagen hebt en hoef je niet meer te spuiten tegen pesticiden. 

De eerste 'container-groenten' in Abu Dhabi kunnen volgens de planning na de zomer voor het eerst gegeten worden. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.