Met maar liefst zeven Grammy's is Bruno Mars de ster van de avond geworden tijdens de Grammy Awards in New York. Hij sleepte onder meer de belangrijkste prijzen in de wacht: Record Of The Year (24K Magic), Album Of The Year (24K Magic) en Song Of The Year (That's What I Like). De zanger bedankte in zijn speech zijn vriendin Jessica Caban, met wie hij sinds 2011 samen is. "Ik hou van je schatje! Bedankt voor je steun tijdens dit hele proces."

Het show duurde in totaal 3,5 uur en zat vol met optredens. Grote winnaar Bruno Mars zong met Cardi B. hun single Finesse, Elton John stond op het podium met Miley Cyrus om Tiny Dancer te zingen, Lady Gaga gaf een emotionele uitvoering van haar nummer Joanne en Kesha oogstte veel lof met haar nummer Praying, dat ze opdroeg aan de #MeToo-beweging en de vrouwen die hiermee te maken hebben gehad.

Witte rozen tegen seksueel ongewenst gedrag

Voorafgaand aan de show betoonden tientallen artiesten hun steun aan #TimesUp, de beweging die opkomt voor gelijken recht van vrouwen en hun bescherming tegen seksueel onaangepast gedrag. De artiesten deden dit door het dragen van een witte roos.

Bruno Mars grote winnaar 

Bruno won ook een Grammy voor Best R&B Album, Best Engineered Album (Non-Classical), Best R&B Song en Best R&B Performance, prijzen die al eerder in de show werden uitgereikt. Hiermee verzilverde hij alle categorieën waarin hij genomineerd was. De zanger won al 11 Grammy's in voorgaande jaren.

Runner-up was Kendrick Lamar, die vijf Grammy's op zijn schoorsteenmantel kan bijzetten. De rapper won Best Rap Album (Damn), Best Rap/Sung Performance (Loyalty, feat. Rihanna) en Best Rap Performance, Best Rap Song en Best Music Video voor zijn track Humble. Lamar opende het muziekfestijn met een politiek getint optreden, in samenwerking met U2 en Dave Chappelle.

Dochter Beyoncé populair op sociale media

Jay Z was vooraf de grote favoriet met acht nominaties, maar ging met lege handen naar huis. De rapper zat vooraan met zijn vrouw Beyoncé en hun oudste dochter Blue Ivy, die Kendrick zijn bewondering voor Jay-Z hoorden uitspreken: "Jay for president!" Ook zei Kendrick geïnspireerd te zijn geraakt door voorgangers als Jay Z, Nas en Diddy. Dochter Blue Evy zorgde echter voor het meest gedeelde fragment van de avond. Ze maant haar ouders tot kalmte, met een nogal dwingend handgebaar.

Ook Nederland viel in de prijzen. Het debuutalbum van het Amsterdamse collectief LUDWIG werd bekroond bij de Grammy's. LUDWIG won in de categorie Best Classical Solo Vocal Album met Crazy Girl Crazy. Het album is een samenwerking tussen het Nederlandse collectief en de Canadese dirigent en sopraan Barbara Hannigan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.