De Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT) heeft proeven op mensen uitgevoerd. Dat gebeurde voor een onderzoek in opdracht van Volkswagen, BMW en Daimler bij proeven met stikstofdioxide. Eerder ontstond al ophef toen naar buiten kwam dat proeven op apen waren uitgevoerd. Dat is nog erger geworden nu duidelijk is dat ook op mensen werd getest. Maar, de conclusie van het onderzoek was: acute blootstelling aan koolstofdioxide levert geen directe schade op. In Feit of Fictie onderzoeken we die conclusie, want: dit zaakje stinkt.

Joop van Gerven, voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, begrijpt de ophef, maar nuanceert het ook. "Het is niet de eerste keer dat de invloed van koolstofdioxide wordt onderzocht. Ook niet de eerste keer dat dat met mensen gebeurt'. Desalniettemin houdt hij veel vragen over bij dit nieuws. 'Ik heb sterk de vraag of de ingezette methode past bij het doel. Ik vraag me af wat het nut is van dit onderzoek, terwijl acute blootstelling aan koolstofdioxide allang onderzocht is."

Chronische blootstelling aan uitlaatgassen

Ook Hans in 't Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, is erg kritisch over het onderzoek. "Dit is net alsof je naar een onderzoek over roken door Philip Morris kijkt. Ik hecht waarde aan onafhankelijke wetenschap." Bovendien vindt de longarts het vreemd dat er onderzoek wordt gedaan naar de acute invloeden van koolstofdioxide. "Ons grote probleem is natuurlijk de chronische blootstelling aan uitlaatgassen en daarmee koolstofdioxide. Omdat dat is wat auto's en vrachtwagens met ons doen. Ik vraag me zeer af waarom er dan onderzoek naar acute blootstelling wordt gedaan."

Het onderzoek is naar de mening van In 't Veen bovendien overbodig. "Er is al ruimschoots onderzoek gedaan naar acute en chronische blootstelling aan koolstofdioxide. We weten daarvan dat het schade oplevert aan de longen, het aantal levensjaren vermindert en astma toeneemt." Kortom, daarmee kunnen we over het Duitse onderzoek met een gerust hart stellen: fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.