Vandaag is het 88 jaar geleden dat Anne Frank werd geboren, deze week is ook haar dagboek jarig. Het ondergedoken Joodse meisje begon te schrijven aan ‘Lieve Kitty’ op 14 juni 1942, dat is woensdag precies 75 jaar geleden. 

200 Holocaust dagboeken

Het dagboek van Anne Frank is bijzonder maar niet uniek. Er zijn naar schatting 200 dagboeken van Joodse onderduikers overgebleven. De Antwerpenaar A.C. Strip heeft bijvoorbeeld het dagboek dat zijn oudere broer tijdens de oorlog bijhield gered, in eigen beheer tot een boek laten binden en aan zijn broer cadeau gegeven. 

Het Amerikaanse Holocaust Museum vindt dat álle 200 overgebleven Holocaust dagboeken fatsoenlijk moeten worden uitgegeven zodat het grote publiek kennis kan nemen van deze belangrijke historische documenten. Het dagboek van meneer Strip en alle andere overgebleven Holocaust dagboeken moeten beschikbaar komen voor iedereen,vindt het museum. 

Holocaustontkenning

Dit ook in het licht van het sterk toenemende aantal mensen in de VS dat ervan overtuigd is dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden, dat het een verzinsel is: 

“We’re living in scary times. Holocaust denial has been on the rise.  These diaries, these first-person accounts, testimonies, this is the evidence,” said Dana Weinstein, the museum’s director of membership and new audience engagement. “This evidence will stand as proof that the Holocaust happened."

Crowdfunding

250 duizend dollar heeft het museum nodig maar dat geld hebben ze niet. Op de crowdfunding website Kickstarter is vanaf vandaag de mogelijkheid om als particulier mee te helpen aan de financiering van dit project. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.