Nederland heeft meer openbare toiletten nodig, maar veel gemeenten nemen het probleem niet serieus. Een half miljoen mensen durven hun huis daarom niet uit omdat ze bang zijn geen toilet te kunnen vinden. Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting.

"De warme ontlasting liep langs mijn benen, toch werd ik geweigerd bij de wc. Het was vernederend", vertelt stomadraagster Carlijn Willemstijn. In Nederland hebben twee miljoen mensen net als Carlijn last van een blaas- of buikaandoening. Toch wordt 40 procent van hen regelmatig geweigerd door winkels, horecagelegenheden en supermarkten als ze naar de wc moeten, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. 80 procent geeft aan soms überhaupt geen openbaar toilet te vinden.

Andere landen hebben veel meer openbare toiletten

"In Frankrijk kan je op elk marktplein naar de wc, in Spanje bij elke supermarkt, maar wij doen daar heel ongemakkelijk over", zegt Bernique Tool, directeur van de stichting. Ze noemt naar het toilet gaan 'een eerste levensbehoefte', maar ziet dat we in Nederland ver achterlopen ten opzichte van andere landen: "De Verenigde Naties hebben bepaald dat gemeenten zorg moeten dragen voor voldoende openbare en toegankelijke toiletten, maar de meeste gemeenten hebben geen enkel beleid voor toiletten."

Uit cijfers van de Hoge Nood app, die openbare toiletten in Nederland in kaart brengt, blijkt dat de gemeente Súdwest-Fryslân de meeste toiletten beschikbaar heeft per inwoner: 51 voor 90.000 inwoners. Leidschendam-Voorburg doet het het slechtst van de grote gemeenten, daar zijn slechts twaalf semi-openbare toiletten te vinden die 75.000 inwoners moeten delen. 

Bekijk hoeveel openbare toiletten er zijn in de 50 grootste gemeenten

Extra toiletten

Wethouder Nadine Stemerdink van Leidschendam reageert verbaasd: "We zijn enorm geschrokken van dit resultaat. We gaan direct actie ondernemen om samen met ondernemers in de stad meer toiletten te realiseren."

Hoewel er in Nederland het afgelopen jaar 600 openbare en toegankelijke toiletten zijn bijgekomen, is de Maag Lever Darm Stichting nog niet tevreden: "Het is nog lang niet genoeg. Ons doel is dat er om de 500 meter een toilet te vinden is in de binnensteden. Dan kan iedereen onbezorgd het huis uit."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.