Hakken, stuiteren en springen: de gabbercultuur was helemaal hot in de jaren '90. Volgens Vera Holland, regisseur van documentaire 'Thunderdome Never Dies', was een op de drie jongeren in die tijd gabber. Klopt dat?

Dat de gabbercultuur immens populair was, blijkt wel uit de tienduizenden bezoekers aan het hardcorefeest Thunderdome. Vanaf de jaren negentig tot 2012 werd het evenement meerdere keren per jaar georganiseerd. Vaak waren de edities razendsnel uitverkocht. Gisteren kwam er een documentaire uit van Vera Holland en Ted Alkemade over die gabbercultuur: Thunderdome Never Dies.

Gabbers in 2019

Zelfbenoemd ex-gabber Boris Postma legt als fotograaf hardcorefeesten over de hele wereld vast. Hij ziet dat er ook nu nog gabbers rondlopen. "In mijn netwerk heb ik wat mensen die zich nog steeds zo kleden. Zij gaan er met volle overtuiging voor, ongeacht wat de omgeving er ook van vindt. Die liefde voor hardcore is misschien wel groter dan ooit."

Hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur, Tom ter Bogt, ziet echter bijna geen gabbers meer. "Ik denk dat die subcultuur nog bestaat, maar die is niet heel groot qua aantallen jonge mensen. Het is echt een niche."

Gabberpiek

Het aantal jongeren dat zich met de gabbercultuur identificeerde nam sterk af toen commerciële partijen zich erop begonnen te richten, weet Ter Bogt. Liedjes als Daar is Gabbertje en parodieën van Buitenbeeld droegen daar sterk aan bij.

Daar is Gabbertje van Hakkûhbar uit 1996

Muziek versus cultuur

Hoogleraar Ter Bogt zegt dat hardhouse, een populair genre onder gabbers, vrij populair was in de late jaren 90. Hij haalt er een onderzoek bij dat in die periode is afgenomen: "Maximaal 25 procent van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar vond hardhouse goede muziek. Een procent of 8 zei het zelfs heel goede muziek te vinden."

Er is echter een belangrijk verschil tussen gabbermuziek en de gabbercultuur. "Als je ze vraagt of ze zich aangetrokken voelen door de subcultuur, dan zei maar 5 procent van de jongeren daar ja op." Ongeveer een derde van de jongeren zag de muziek dus wel zitten, maar slechts een klein groepje was daadwerkelijk gabber.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.