De Nederlandse Vereniging van Makelaars roept bij monde van voorzitter Onno Hoes nogmaals en nadrukkelijk op dat alleen mensen die direct een woning nodig hebben, woningen gaan bezichtigen. Huizenwebsite Funda ziet het sitebezoek inmiddels flink dalen.

De CEO van Funda, Quintin Schevernels, meldt vandaag aan EenVandaag een daling van het bezoek van de site Funda van 15 tot 20 procent sinds de eerste toespraak van Mark Rutte op 16 maart.

Niet bezichtigen als het niet strikt noodzakelijk is

De online marktleider op de woningmarkt zegt ook dat het aantal zogeheten contactaanvragen, waarbij mensen meer informatie over een woning vragen of een bezichtiging bij een makelaar aanvragen is gedaald met zelfs 25 procent.

NVM voorzitter, Onno Hoes, verbaast het niets: hij roept ook mensen op om vooral niet een woning te bezichtigen als het niet strikt noodzakelijk is. "Ben voorzichtig als het niet persé hoeft. In lijn van wat het kabinet ook zegt: als het niet persé hoeft, ga dan niet naar buiten."

Nog veel, maar wel veel minder bezichtigingen

Ondanks de dalende getallen bij Funda verbaast Schevernels zich nog wel over de forse aantallen mensen die ondanks de oproep van het kabinet nog wél een woning willen bezichtigen.

"Wat je ziet is dat makelaars natuurlijk ook wel voorzorgsmaatregelen treffen. Of makelaars die virtuele bezichtigingen doen, via een livestream bijvoorbeeld. In absolute aantallen worden er ook nog veel bezichtigingen gepland. Want het aantal contactaanvragen bedraagt toch nog 20.000 per dag via onze website."

'Niet aan ons om uit te zoeken'

Een van die makelaars is Rob Polderman uit IJsselstein, hij ziet een nog altijd overhitte woningmarkt in de regio Utrecht waarbij fors overboden wordt op huizen. Hij raadt bezoekers aan om, conform de NVM richtlijn, met niet meer dan 3 personen in totaal een woning te bezichtigen. "Maar ik ga niet aan mensen vragen of ze echt een woning nodig hebben. Ik ga daar vanuit, anders komen mensen niet kijken." Wel ziet ook Polderman het aantal bezichtigingen afnemen.

Een zelfde trend ziet Tamara Smit, makelaar in Breda, een plaats die hard is getroffen door de coronacrisis. "Ik denk dat alles en iedereen die nu komt, ook daadwerkelijk een huis nodig heeft. Maar ik geloof er ook niet in dat het aan ons is om dat uit te gaan uit te zoeken."

Lees ook

Prijsdaling gevolg van coronacrisis

Toch ziet Smit ook dat het aantal bezichtigingen in Breda flink terugloopt, en ziet ze kansen voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt als de prijzen van huizen wellicht dalen.

Ook NVM voorzitter Hoes denkt dat een lichte prijsdaling van huizen niet nadelig hoeft uit te pakken. "Als je als verkoper niet persé nu hoeft te verkopen, dan wacht je gewoon even, want misschien krijg je er nu niet het volle pond voor. Die woningmarkt was ook zó overspannen, dat het ook niet helemaal verkeerd is dat het een beetje inzakt." Over verdere maatregelen voor de woningmarkt maakt Hoes zich vooralsnog echter geen zorgen: "Een totale lockdown voor de sector zou kunnen, maar we hebben geen contactberoep zoals kappers, je hoeft elkaar niet aan te raken en kunt makkelijk op anderhalve meter van elkaar werken, dat is geen enkel probleem."

Feit of fictie: alleen mensen die nú écht een woning nodig hebben mogen huizen bezichtigen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.