De Fransman Jérôme Hamon van 43 kreeg het gezicht van een 22-jarige jongen. Het door ziekte mismaakte gezicht van de Fransman ziet er nu gelijkmatiger en 'gewoner' uit. Zijn verhaal is uniek, omdat hij voor de tweede keer een gezichtstransplantatie kreeg. Hamon had problemen met een chronische infectie waarvoor hij antibiotica moest gebruiken, en die hadden weer bijwerkingen voor zijn eerdere transplantaat. Dat is nu verwijderd waarna Hamon zijn tweede, nieuwe gezicht kreeg.

Bij een transplantatie van het aangezicht krijgt de ene persoon het gezicht van een ander. De donor is overleden en de ontvanger heeft misvormingen door een ongeluk of ziekte. Het nieuwe gezicht vormt qua trekken een mengeling van dat van de donor en de ontvanger. Vaak geeft zo'n ingreep de ontvanger een nieuw leven. Voorheen konden zij niet over straat zonder door iedereen aangestaard te worden, en dat is met een transplantatie voorbij. 

Frankrijk loopt voorop

Frankrijk heeft zo langzamerhand een reputatie hoog te houden op het gebied van deze aangezichtstransplantaties: in 2005 begonnen ze er mee. Toen kreeg de Franse Isabelle Dinoire een gedeeltelijke transplantatie nadat ze door haar hond in het gezicht was gebeten. De aangezichtstransplantatie werd wereldnieuws.

Plastisch chirurg Marc Mureau van het Erasmus MC legt uit dat sinds Frankrijk in 2005 begon met deze operatie, men daar voorop loopt. Dat komt door de iets lossere regels op het vlak van donorwetgeving en ethiek, maar ook omdat zij simpelweg het eerste land was dat deze operatie uitvoerde. In Nederland is een aangezichtstransplantatie tot nog toe nooit uitgevoerd.

Effecten van een aangezichtstransplantatie

De eerste patiënte die zo'n transplantatie onderging, Isabelle Dinoire, is inmiddels overleden en dat heeft te maken met de ingreep. Mureau: "Het is ingewikkeld, alleen al omdat het vetweefsel, spierweefsel en huid een 3D-eenheid bevatten." Afstoten van de getransplanteerde huid is ook een risico. "Iemand die de ingreep heeft ondergaan, moet zijn hele leven middelen gebruiken die de afweer onderdrukken en dat levert risico op."

De Franse patiënte is overleden aan longkanker die waarschijnlijk mede ontstond door roken, maar ook door gebruik van de middelen tegen afweer. "De afweging van het al dan niet uitvoeren van zo'n ingreep gaat dan ook tussen, enerzijds, de enorme sociale beperkingen die deze mensen ervaren door misvormingen en aan de andere kant het zeker weten dat je hun leven ermee bekort," aldus Mureau.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.