Politiek commentator Kees Boonman is in de formatie gedoken en vertelt over de nieuwe ontwikkelingen.

“De vraag aan Buma is eigenlijk: Sybrand doe je mee? Ja of nee?" Dat zei Boonman in Radio EenVandaag. "Buma voelt dat er nu drie partijen tegenover hem zitten die wel op het duurzaamheidstraject verder willen en die willen gewoon hom of kuit van het CDA. De formatie is al veel verder dan iedereen denkt. Men denkt dat er niet onderhandeld wordt, maar er wordt juist voortdurend onderhandeld. De vergadertafel is verder dan wij denken. En daarom is de vraag aan Buma ook zo relevant", aldus Boonman. 

Eerder deze week werd bekend dat Buma allerlei vergroeningsmaatregelen blokkeert. Vanuit zijn eigen partij krijgt Buma veel kritiek, onder meer van prominent lid Herman Wijffels. Hij was eerder te gast in het Politiek Café van Radio EenVandaag: 

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, was een van de allereersten die na de verkiezingen forse kritiek op het CDA uitte vanwege de weinig ambitieuze groene agenda van de ChristenDemocraten. In Radio EenVandaag biedt ze direct een alternatief voor informateur Edith Schippers: een kabinet met GroenLinks, D66, VVD maar ook met haar eigen Partij voor de Dieren, de ChristenUnie. Eventueel aangevuld met de Socialistische Partij. Ze reageerde daarmee ook op een uitspraak van Herman Wijffels die eind april opteerde voor een minderheidskabinet van GroenLinks, D66 en VVD.

De komende tijd komen de vier onderhandelende partijen (VVD, GroenLinks, CDA en D66) iedere avond bijeen om te praten over een het nieuwe kabinet. De tijd zal uitwijzen hoe groen en hoe haalbaar dit kabinet met vier partijen is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.