Vakbond FNV eist 2 jaar uitstel voor de dreigende pensioenkortingen. Mogelijk worden miljoenen Nederlanders binnenkort gekort op hun pensioen, omdat de reserves te laag zouden zijn. "Maar er wordt een probleem gecreëerd dat er niet is", zegt FNV.

Hiermee reageert de vakbond op uitspraken van Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank. Die zei vanochtend in de Telegraaf dat 'het korten niet kan wachten' en dat het beter is om de pensioenpijn nu te slikken.

10 procent gekort

"Uitstel van korten betekent dat de rekening wordt doorgeschoven naar de jongere generaties", zegt Knot tegen de krant.

Volgens economisch commentator Martin Visser moet je hierbij denken aan een korting van ongeveer 10 procent. "Als je bovenop je AOW een aanvullend pensioen van 500 euro per maand ontvangt, wordt die over 10 jaar tijd met 50 euro gekort naar 450 euro."

"Het is onzin dat het slecht gaat met de pensioenfondsen"

Tuur Elzinga, bestuurslid van de FNV, vindt dat kortingen op dit moment 'absoluut onnodig' zijn. Volgens Elzinga is de directeur van de Nederlandse Bank veel te pessimistisch.

"Het is echt onzin dat het heel slecht gaat met onze pensioenfondsen. Onze pensioenfondsen maken goede rendementen. Wij zijn veel te voorzichtig, natuurlijk moeten we ons niet te rijk rekenen, maar wat we nu doen is ons veel te arm rekenen", zegt Elzinga.

FNV-bestuurde Tuur Elzinga: 'Uitspraken Knot over pensioenkorting zijn onnodige bangmakerij'

Pensioenakkoord op losse schroeven?

Elzinga was als onderhandelaar nauw betrokken bij het afsluiten van het pensioenakkoord. Dat akkoord werd afgelopen juni gesloten na jarenlang onderhandelen van de vakbonden, de werkgevers en het kabinet. Het gaat om een principe-akkoord dat de komende tijd moet worden uitgewerkt. En voor vakbond FNV is dat een belangrijke reden om juist nu niet in te grijpen.

"Er is echt genoeg geld om de komende 2 jaar pas op de plaats te maken. Geef ons de rust om het nieuwe contract te maken. We gaan regels opstellen voor de toekomst, maar in de tussentijd hebben we te maken met de oude regels. Laat niet de oude regels, die volgens ons te streng zijn, het vertrouwen in het stelsel verder ondermijnen door nu die pensioenkortingen door te voeren", zegt Elzinga.

Lees ook

Richtingenstrijd

"Deze richtingenstrijd is al een tijd gaande", zegt Martin Visser, die sprak met zowel Klaas Knot als FNV-bestuurder Elzinga. Vakbonden en pensioenfondsen wijzen op de goede rendementen op pensioenen in de laatste 40 jaar, maar volgens Visser is het onzeker of we daar nog op kunnen vertrouwen: "Het grote debat is: is de werkelijkheid niet zo verandert dat de rendementen van het verleden misschien wel niets meer zeggen?"

Visser is in ieder geval vrij pessimistisch of het nieuwe pensioenakkoord in deze nieuwe werkelijkheid kan worden uitgevoerd: "Ik ben bang dat het 'too good to be true' is. Ik ben bang dat álle beloftes die erin staan, niet waargemaakt kunnen worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.