De meeste mensen dromen er stiekem van, om te schitteren op het witte doek en in de spotlights te staan. Dieren vast niet, maar toch spelen ze vaak mee in films. De kat ‘Vlieg’ uit Wiplala, ‘Harley’ uit MeesKees, de poezen van Minoes, de kat uit Oorlogsgeheimen, allemaal zijn ze ooit ontdekt door Sabine van der Helm van het dierencastingbureau Catvertise. 

Maar horen dieren wel thuis op de filmset? Vorige week kwam in het nieuws dat bij de opnames van de Hobbit 27 dieren zijn omgekomen en de serie Luck werd stilgelegd toen vier paarden na de opnames moesten worden afgemaakt. Gelukkig zijn dit soort ongelukken op Nederlandse filmsets nog nooit voorgekomen. EenVandaag bezoekt de hoofdrolspelers uit Wiplala, de boerderijkat Abututu die ‘Vlieg’ speelt en de bullmastiff Ben, die in de film Wiplala aanvalt maar in het echt een enorme zachtaardige sul blijkt te zijn.

EenVandaag spreekt met Sabine van der Helm en Henny van Rij, conservator van het Dierenmuseum en organisator van het eerste dierenfilmfestival van Nederland over de manier waarop filmdieren ons beeld en gevoel over die diersoort positief maar ook negatief beinvloedt. Ook zijn we aanwezig op een castingsdag. Want wat maakt een hond of kat nu geschikt voor de film?  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.