Sportsponsoring: met een zak geld wordt een hoop positieve publiciteit binnen gehaald. Sport lijkt het ideale middel om je bedrijf in een positief daglicht te stellen. Maar wat als de gesponsorde in opspraak raakt? Hoe gaan de sponsoren van FIFA reageren op alle zich opstapelende negatieve publiciteit?

Het wielrennen is ermee bekend, sponsoren die de sport de rug toe keren naar aanleiding van negatieve publiciteit. Meervoudig tourwinnaar Lance Armstrong kreeg na alle verdachtmakingen en zijn uiteindelijke bekentenis niet alleen te maken met het schrappen van zijn grootste zeges op de fiets, maar zag ook lijdzaam toe hoe de ene na de andere sponsor het contract met hem ontbond.

De wielerploeg Rabobank kent het klappen van de zweep ook. De zweem van dopinggebruik die om de ploeg bleef hangen zorgde uiteindelijk voor een vertrek van hoofdsponsor Rabobank. Het bankbestuur kon niet langer toe zien hoe het imago van de bank beschadigd raakte door alle ontwikkelingen rondom de ploeg.

Maar niet alleen de wielersport heeft met deze gang van zaken te maken gehad. Ook golf-legende Tiger Woods raakte, toen diverse schadelijke verhalen over zijn privéleven naar buiten kwamen, een aantal sponsoren kwijt.

De vraag is nu of de FIFA ook moet vrezen voor een vertrek van zijn grootste sponsoren. In de afgelopen maanden raakte de wereldvoetbalbond al diverse sponsoren als Sony en Emirates kwijt en mogelijk volgen grote bedrijven als VISA en Coca Cola nu ook.

EenVandaag spreekt met Jan Driessen, communicatie expert en oud-woordvoerder van Aegon. Hij kreeg te maken met de crisis binnen Ajax toen hij verantwoordelijk was voor de communicatie van toenmalig Ajax-sponsor Aegon. Wat doet een geldschieter als de negatieve publiciteit rondom een sporter, sportclub of sportbond, het imago van de sponsor dreigt te beschadigen?

Ook spreekt EenVandaag met Jaap Stalenburg. Als oud-journalist is hij verantwoordelijk voor de communicatie bij voormalig schaats- en wielersponsor TVM. Stalenburg is bang dat een vertrek van de grote bedrijven bij FIFA de deur wagenwijd open zet voor dubieuze bedrijven uit verre landen die het niet zo nauw nemen met ethiek. Hij vreest voor nieuw geld in de sport van louche geldschieters die niet vies zijn van een beetje corruptie.

update
clock 28-05-2015 14:55

Reactie minister Schippers

Minister Schippers: Het is al jaren duidelijk dat de FIFA schoon schip moet maken. Corruptie moet serieus aangepakt worden. Laat dit een hele harde wake-up-call voor de FIFA en haar leden zijn dat het echt en snel anders moet. De bal ligt echt bij de FIFA. Wij mogen dat ook verwachten van hen.